Het vertroebelde oog over Greet Hofmans is een biografie van Hans van Bree. Over een onbegrepen vrouw waar de hele wereld over schreef.
Over Greet Hofmans is al het nodige geschreven. Kan biograaf Han van Bree iets toevoegen aan het verhaal over de beruchte hofkwestie waarin een eenvoudige gebedsgenezeres het voortbestaan van het Nederlandse koningshuis in gevaar bracht?
Als iemand het kan, is het Han van Bree. Han van Bree is historicus met als specialiteit de geschiedenis van het koningshuis en is al ruim dertig jaar betrokken bij Het aanzien van. Daarnaast is hij auteur van meerdere boeken, waaronder de bestseller Beatrix – koningin der Nederlanden en De weemoedjaren. In 2018 verscheen van zijn hand Willem-Alexander vijf jaar koning, een levendig overzicht van vijf jaar koningschap met bijzondere foto’s van Patrick van Katwijk.
Eigenlijk is de hele affaire een clusterfuck die aan de Wet van Murphy een nieuwe dimensie toevoegt. Een opeenstapeling van misverstanden, ruzies en rottigheid. Toenmalig premier Drees dacht dat de gebedsgenezeres de aanstichtster was van de ellende.
Prins Bernhard beschouwde haar als de splijtzwam in zijn huwelijk. De conflicten schiepen een constitutionele crisissfeer en de verwijdering tussen koningin en prins dreigde op een echtscheiding uit te lopen, die onvermijdelijk tot troonsafstand zou hebben geleid.
In Het vertroebelde oog over Greet Hofmans maakt Han van Bree gebruik van diverse niet eerder geraadpleegde (privé)archieven. Het vertroebelde oog geeft zo een genuanceerd beeld van de persoon Hofmans. Wie was deze Amsterdamse vrouw van eenvoudige komaf, bij wie zo velen – van jong tot oud, van arm tot rijk, van laaggeschoold tot hooggeleerd – te rade gingen als ze ergens mee zaten?
Was zij inderdaad een sturende en manipulatieve intrigante? Had zij voor de monarchie gevaarlijke religieuze opvattingen? En bovenal: wat wilde zij bereiken? Door haar hele leven te beschouwen, geeft Van Bree een completer beeld van Hofmans en biedt hij een nieuwe, heldere kijk op de wijze waarop zij onder meer Juliana, maar ook Wilhelmina en zelfs Bernhard terzijde stond.
Greet Hofmans was in 1956 maandenlang wereldnieuws. Van Zweden tot de Verenigde Staten, van Frankrijk tot Venezuela: overal verschenen artikelen over de ‘gebedsgenezeres’ die het huwelijk van het Nederlandse koningspaar zo ernstig had verstoord dat een echtscheiding dreigde. Hofmans zou koningin Juliana hebben behekst en gevaarlijke pacifistische denkbeelden hebben ingefluisterd. De ophef leidde ertoe dat Juliana alle banden met Hofmans moest verbreken. Achteraf bleek prins Bernhard verantwoordelijk voor de demonisering van Hofmans, die als een ‘Raspoetin’ de geschiedenisboeken inging.
Dit boek geeft een prachtig inzicht in de gebeurtenissen die onze monarchie aan de rand van de afgrond bracht.