Boek 1 van Martin Rombouts maakt nieuwsgierig. Hij geldt als een talent, maar eigenlijk hebben we nog maar weinig van hem gezien.
Het grote publiek kent Martin Rombouts van de televisiequiz De slimste mens. Menigeen zal zich afgevraagd hebben wie die slimme jongen eigenlijk was, tussen de bekende acteurs en televisietypes.
De kans dat veel mensen hem kenden van de literaire Boyband waarvan hij deel uitmaakt lijkt miniem. Dat hij het Slow Lab volgde, het literaire ontwikkelingsproject van het Letterenfonds, zal de meeste kijkers ook zijn ontgaan. Hij maakte ook twee voorstellingen voor het theater (over ‘woede en verzet’ en over een beëindigde relatie).
Die speelde hij op festivals, in bibliotheken. Ook was hij betrokken bij meerdere podcasts, waaronder Ze noemden me… Dientje!, een kinderpodcast over een tot slaaf gemaakt meisje dat terechtkwam in Suriname. Ook dat zal vrijwel niemand hebben onthouden. Net als zijn publicaties in weliswaar keurige maar weinig gelezen literaire tijdschriften als Tirade en De Revisor.
Zelf vindt hij het ook bijzonder. Waar de meeste deelnemers al beroemd waren voordat ze aan de quiz meededen, werd hij beroemd nadát hij had meegedaan, legt hij uit in een mooi interview in De Volkskrant. Hij werd van alle kanten benaderd voor televisiewerk. De ambitie om een boek te schrijven was er altijd al, maar (je voelt ‘m al) door de drukke werkzaamheden was het er nog niet van gekomen.
Nu dus wel. De schrijver (ook nog docent AI aan ArtEZ) vat de inhoud van zijn boek zelf zo samen:
‘Een boek over geld
En over mijn ouders
die hoog in de hemelen
dood aan het zijn zijn
Een boek over ex-geliefden, darkrooms,
kilocalorieën, ziekenhuisrekeningen, cruiseschepen, Marc-Marie
en andere micro-obsessies, erfenissen, begrafenissen, twitterbots, sterfhuisconstructies, kunst, hyperinflatie
Met de energie van spoken word
maar de precisie van poëzie
en een nur-code die het de roman maakt
die ik altijd al heb willen schrijven.
Benieuwd wat Boek 1 van Martin Rombouts te vertellen heeft.