Nieuwe boeken over de Wadden, overzicht van romans en natuurboeken over dit prachtige gebied. Vogels, militairen en een man die verdween.
Hét boek over de Wadden is van Mathijs Deen die een geweldig boek schreef over het tot de verbeelding sprekende gebied. Non-fictie en geschiedenis in een boek waarin geen woord verkeerd staat. Elke zin is raak in dit prachtige boek. Een klassieker inmiddels. Maar dat wil niet zeggen dat er nu geen mooie boeken meer worden geschreven over de Wadden. Integendeel. De verhalen die in het gebied leven, vinden nog steeds hun weg naar lezers. Of het nou historische verhalen zijn, literaire verhalen of verhalen over de fascinerende natuur.
De man die verdween in de Waddenzee van Truus Duisterwinkel is het verslag van de speurtocht naar een oude vermissing.
Achter de dijk van de Westpolder verdween in de jaren zestig een man in de Waddenzee. De 39-jarige Friese slikwerker Willem van der Ploeg was met zijn collega’s aan het werk op de bodem van het Groninger Wad. Van het slik maakten zij nieuw land. Totdat zij plots overvallen werden door mist en vloed. Van Willem is nooit meer iets vernomen.
Polderbewoner Truus Duisterwinkel kent de roemruchte geschiedenis van het gebied, maar over de vermissing van Willem hoort zij niets. Boeren en bestuurders kregen boeken en monumenten, maar over de mannen die met gevaar voor eigen leven het kustlandschap vormgaven, is amper iets bekend. Wie was Willem? En wat weet de politie eigenlijk over zijn verdwijning? Bieden nieuwe opsporingstechnieken alsnog duidelijkheid?
Met een indrukwekkende vastberadenheid speurt Duisterwinkel ruim zestig jaar na dato naar snippers informatie over Willem en de plek waar hij verdween. Zo laat ze zien welke onvertelde verhalen er schuilgaan achter de geschiedenis van een polder. Aanrader.
Heel wat anders: een boek over de natuur. Vogels van de Friese Waddenkust. Dit boek is een onmisbare informatiebron voor natuurliefhebbers en vogelaars, en alle inwoners en bezoekers van Noord-Nederland. De auteurs werken en wonen in Friesland en zijn alle gepassioneerde vogelaars.
De Friese Waddenkust is niet alleen een schitterend gebied, maar ook een cruciale schakel in het leven van veel soorten wad- en watervogels, die er broeden, ruien, opvetten en overwinteren in alle seizoenen van het jaar. In ‘Vogels van de Friese Waddenkust’ wordt van bijna 200 soorten de ontwikkelingen van de afgelopen 50 jaar in beeld gebracht.
Het laat de gevolgen zien van klimaatveranderingen en een breed scala aan nieuwe ontwikkelingen langs de kust, zoals dijkversterking, buitendijkse fietspaden en een nieuwe plek voor verbeterde afvaart naar Ameland.
En zo zijn er meer nieuwe boeken over de Wadden. Neem De Wadvaarders. Varen op de Waddenzee is een bijzondere belevenis door het spel van weer en water en de eindeloos mooie natuur. De Waddenzee maakt op iedere zeiler, roeier of motorbootvaarder die door dit gebied zwerft een diepe indruk.
Het vraagt wel de nodige nautische vaardigheden om veilig en verantwoord te kunnen varen en overnachten. Wadvaarders is een informatief, sfeervol en rijk geïllustreerd boek over belevenissen op het wad, havens en schippers, scheepsuitrusting en natuur, en laat ook zien dat het niet vanzelfsprekend is dat recreatievaarders de Waddenzee kunnen bevaren.
Addo van Eijk woont aan het wad, is journalist en schrijft veel over de natuur. Rob Leemans was voorzitter van de Vereniging Wadvaarders en vaart al sinds zijn jeugd op de Waddenzee.
Dan nog een roman. Over Texel in de Tweede Wereldoorlog. Hoe klein de wereld is van Carla de Jong en Walter Lucius. Een aangrijpende roman over familiebanden, jaloezie, liefde, vergeving en vrijheid. Voor de lezers van Simone van der Vlugt en Susan Smit.
1939. Luna Lansman leeft op Texel met haar gesloten vader en haar grootmoeder. Haar moeder overleed toen ze nog een baby was. Als de Joodse Rifka in Luna’s gezin onderduikt, en Luna haar lange vriendschap met NSB-er Thiemen moet verbreken, lopen de spanningen tussen Luna en haar vader hoog op.
De ontmoeting met de Indiase legerarts Chandar Kapoor, die namens de Wehrmacht in 1943 op Texel wordt gestationeerd, zet Luna’s wereld verder op zijn kop. Aan welke kant staat hij eigenlijk? De levens van Luna en haar vader, de Joodse Rifka, de Indiase Chandar en Thiemen raken met elkaar verweven op een manier die zij niet voorzien.
Dan nog even terug naar het begin van dit verhaal, naar Mathijs Deen. Hij schreef dus dat prachtboek, De Wadden, maar heeft inmiddels ook drie thrillers op zijn naam staan rond de speurder Cupido (een typisch Terschellinger achternaam). De nieuwste, De loods, verschijnt in mei. Iets om naar uit te kijken.