Wisselwachter van Geert Mak is een rijk en informatief boek over de Amerikaanse politiek tussen 1933 en 1945. Ook zeer relevant voor nu!
Neem een bijfiguur, een kleine gebeurtenis, een detail uit de geschiedenis en gebruik het (nooit eerder vertelde) verhaal van deze bijfiguur of deze gebeurtenis om het verhaal van de grote geschiedenis te vertellen.
Dan krijg je interessante en verrassende historische boeken. Vaak veel spannender dan de zoveelste biografie over een beroemde leider en inzichtelijker dan menig historisch essay. Geert Mak die kent deze methode als geen ander. Hij brak door met Hoe Goed verdween uit Jorwerd, waarbij hij de geschiedenis van het Friese dorpje Jorwerd vertelde om de naoorlogse geschiedenis van Nederland te vertellen.
Geert Mak ontwikkelde zich in de afgelopen 30 jaar tot de geschiedenisleraar van Nederland. Een beminnelijke verteller en een genuanceerd denker, een feest om te lezen, want als je slaat zijn boeken dichtslaat, ben je altijd slimmer en beter op de hoogte dan toen je eraan begon.
Wisselwachter van Geert Mak is op het eerste gezicht een dikke pil over het Witte Huis in de oorlogsjaren. Althans, de Europese oorlogsjaren. De Verenigde Staten sloten wat later aan tenslotte. Maar Wisselwachter beslaat de periode 1933-1945. Over wie gaat dit boek. Over iemand van wie je nog nooit hebt gehoord én over de grote figuren uit die periode: Churchill, Roosevelt, Stalin.
Wie is dan die hoofdfiguur? Harry Hopkins. De man heeft eigenlijk mede (en tot op grote hoogte) het lot van Europa en ons land bepaald. Hopkins was een voormalige welzijnswerker in de armste buurten van New York. Uiteindelijk werd hij de rechterhand van president Roosevelt, raakte bevriend met Churchill en onderhandelde met Stalin.
Hij werd de stuwende kracht achter de New Deal en, na 1940, achter het geallieerde bondgenootschap dat uiteindelijk nazi-Duitsland op de knieën kreeg.
Spannende politiek en de Grote Gebeurtenissen op het Wereldtoneel, maar tegelijkertijd is Wisselwachter van Geert Mak ook het verhaal van de kneuterigheid op het Witte Huis in die jaren: van de uitgesproken Eleanor Roosevelt en haar vriendinnen tot de slimme alleskunner Missy LeHand, de secretaresse en tweede echtgenote van de president.
En in de tussentijd, ontkom je er niet aan om bij het lezen paralellen te trekken naar de huidige periode. Dat zeg ik: een rijk en levendig boek
OOK INTERESSANT