Geert Mak was tot voor kort de vleesgeworden Eurofiel. In zijn boek ‘In Europa’ beschrijft hij de reis over het continent aan het eind van de vorige eeuw. Een optimistisch boek waarin hij de geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw met smaak opdist en combineert met toen actuele doorkijkjes in het leven van de Europeanen die hun verhaal vertelden.
Nu verschijnt ‘Grote verwachtingen‘. Een boek met een andere sfeer, een andere kleur, een andere blik. Mak had in 2000 zijn wandelschoenen nog niet uitgetrokken of de wereld (en ook Europa) veranderde drastisch. Er vlogen twee vliegtuigen de Twin Towers binnen. Een golf van terrorisme overspoelde Europa. Die veiligheidscrisis ging gepaard met een economische crisis die we decennia niet hadden gezien en er kwam een vluchtelingenstroom op gang die zijn weerga niet kende.
Twintig jaar na ‘In Europa’ is een nieuwe blik op Europa kortom geen overbodige luxe. De optimistische blik die Mak twintig jaar geleden had op Europa is omgeslagen. Hij is sceptisch. De beminnelijke verteller en de genuanceerde denker lijkt scherper, kritischer. Toonde Mak zich in ‘In Europa‘ vooral een historicus met een been in de actualiteit, in zijn nieuwe boek is hij meer een journalist die dicht op de actualiteit zit. Hij is ook kritischer. Kritisch op de toetreding van Oost Europese staten tot de unie. Kritisch op de manier waarop Europa er niet in is geslaagd de vluchtelingencrisis adequaat het hoofd te bieden. Kritisch op het neoliberalisme.
Als spin-off van ‘In Europa’ werd een veelbekeken televisieserie gemaakt. Ook over ‘Grote verwachtingen’ is een televisieserie in de maak.
Geert Mak (1946) is journalist en schrijver. Hij schreef onder meer Een kleine geschiedenis van Amsterdam, Hoe God verdween uit Jorwerd en De eeuw van mijn vader.