Libelle en Margriet als je beste vriendin. Zo werden de damesbladen heel lang beschouwd. Nu ligt er een boek dat deze fenomenen belicht.
In de categorie Heerlijk helder heimwee hebben we weer een prachtexemplaar te pakken: Je beste vriendin, Libelle en Margriet als venster op de wereld. Waarom? Omdat het aan de hand van een pregnant fenomeen (het damesblad) een tijdperk beschrijft. Net als bijvoorbeeld De Mulo van Wim Daniëls. Of Asjemenou, het boek over Loekie de Leeuw.
Maar terug naar Libelle en Margriet als je beste vriendin. Vroeger werd een pasgetrouwde vrouw gelukkig gemaakt met een abonnement op een damesblad (of op de lokale krant, dat waren nog eens tijden).
Was het blad eenmaal in huis, dan vervulde het vaak jarenlang de rol van raadgeefster, vraagbaak en dus die van hun ‘beste vriendin’. In de eerste decennia na de oorlog werden Libelle en Margriet door miljoenen vrouwen gelezen. De bladen waren hun venster op de wereld en speelden een veel grotere rol in de emancipatie dan over het algemeen wordt aangenomen.
Behalve over breipatronen of koken werd er namelijk ook geschreven over specifieke thema’s als het wel of niet krijgen van kinderen, geboorteregeling, opvoeding, gelijke rechten en kansen. De redacties pleitten voor beter onderwijs, legalisering van abortus, recht op beleving van een eigen vrouwelijke seksualiteit, parttime werken en een betere kinderopvang.
Auteur van dit verhelderende pareltje is Marjan van Marle. Je kunt wel stellen dat ze recht van spreken heeft, want ze was jarenlang human interest-redacteur van de Libelle. Sinds 1995 doet ze de redactie van het supermarktblad Boodschappen, ze schreef een boek met hele handige huishoudtips en publiceerde eerder drie thrillers.
In Je beste vriendin schetst Marjan van Marle de ontwikkeling en maatschappelijke invloed van de twee meest toonaangevende vrouwenbladen in Nederland ooit: Libelle en Margriet.
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.