Het regent momenteel mooie boeken waarin het recente verleden herleeft. Met name de na-oorlogse periode wordt hierin in een warm licht gezet. Heerlijk helder heimwee.
Dat het genre populair is, hoeft niet zoveel verbazing te wekken. De periode waarin geluk nog heel gewoon was en we met z’n allen met natte haartjes voor de de televisie naar Mies Bouwman keken, zorgt voor heimwee. Heimwee naar een tijd waarin alles weliswaar nog niet perfect was, maar waar op de een of andere manier alles wat hoopvoller was. Een tijd van helderheid. Een tijd waarin politici nog enig gezag uitstraalden en geen aangifte deden omdat een concullega (biologisch afbreekbare) ballonnen opliet. De hysterie was minder, de lonten wat minder kort.
We bespraken al eerder Het goede leven, een feest van herkenning voor mensen die in de jaren ’60 en ’70 zijn opgegroeid. Schitterende foto’s, gemaakt in een periode dat de wereld in sneltreinvaart verschoot van zwart-wit naar kleur. Het goede leven is de opvolger van Gouden jaren, ook al zo’n heerlijke kijk- en leeservaring.
De middelbare schooltijd is ook zo’n bron van heimwee. Vrijwel iedere puber die er middenin zit, walgt van school – eenmaal middelbaar beseft menigeen dat het verloren paradijs stonk naar bij de conciërge te verkrijgen kippensoep uit een pakje en gevulde koeken. Taalvirtuoos Wim Daniëls schreef een schitterende hommage op deze carriereschool voor het gewone volk. Eerder schreef hij over de lagere school in de jaren ’50. Recent kwam ook een boek over de HBS uit: Wij van de HBS. Een uitgestorven onderwijsvorm. Degenen die er onderwijs hebben genoten zijn er nog steeds van overtuigd dat dit eigenlijk niet had mogen gebeuren.
Andere tijden in het dorp biedt een afgewogen beeld van de het dorp in vroeger tijden. Mooi onderwerp waarvan het heimweegevoel door Wim Sonneveld natuurlijk perfect is gevangen in zijn lied Het dorp. Dit boek heeft ook aandacht voor de schaduwzijden van een hechte gemeenschap. Grote standsverschillen, trieste werkloosheid, de macht van de kerk, keihard werken en schrijnende armoede.
In Het geluk van Limburg schetst Marcia Luyten de glorie en de ondergang van de Nederlandse mijnkoolindustrie aan de hand van het levensverhaal van Limburgs bekendste zanger, Jack Vinders. Prachtig gedocumenteerd boek met drie fotokaternen. Over een Limburg dat er niet meer is en nooit terugkomt. Heerlijk helder heimwee.
WAARDEER JE DE VERHALEN OP LEESBEEST? BESTEL JE BOEKEN EN ANDERE PRODUCTEN VIA DE LINKS EN BANNERS IN DIT VERHAAL EN HOU LEESBEEST IN DE LUCHT