De redding van Judith Koelemeijer vertelt het waargebeurde verhaal over een ongeluk, omstanders en een beslissing met bijzondere gevolgen.
Judith Koelemeijer is een van de meest succesvolle (en productieve) non fictieschrijvers van ons land. Opgeleid als journalist debuteerde ze rond de eeuwwisseling met een uitgebreide familiegeschiedenis: Het zwijgen van Maria Zachea. Het verhaal van een oude moeder (grootmoeder van Judith Koelemeijer) die jaren in haar stoel zit en niks zegt en om en om door haar twaalf kinderen op bezoek krijgt, sloeg enorm aan. Het is het uitgangspunt voor een fijnzinnige reconstructie van de familiegeschiedenis.
En van een tijdsgewricht. Zelf zei ze daarover: ‘In de jaren vijftig en zestig veranderden de tijden razendsnel. Je kon, als je het rijtje afging, bij elke volgende broer of zus de maatschappelijke omwentelingen het gezin zien binnendenderen. Het was er allemaal: de armoe na de oorlog, de loodzware handkar en de aanschaf van de eerste brommer, de komst van rock ’n roll, de invloed van de televisie en het onderwijs, de kinderen die niet meer naar de kerk wilden (en de woedende, orthodoxe vader), de eerste Vietnam-teach in, het grote geld en de nieuwe hobby-tuinen, de bevrijding die de pil bracht, de popmuziek, de drugs en ‘de ontdekking van jezelf’’.
Verhalende journalistiek in optima forma. Het was de start van een literaire loopbaan vol bestsellers. Anna Boom, haar tweede boek verscheen in 2008 en werd een bestseller, verkent opnieuw de grenzen van de literaire non-fictie, een paar jaar later publiceert ze haar derde boek: Hemelvaart, een autobiografische non-fictieroman over vriendschap, schuld en de pijn van het volwassen worden. En dan is er nog de biografie van Etty Hillesum.
De redding van Judith Koelemeijer neemt opnieuw een zo op het oog kleine gebeurtenis als startpunt. Op een koude winteravond belandt de zeventigjarige Leah met haar auto in de Haarlemse Leidsevaart. Hoewel de kade al snel vol mensen staat, doet niemand iets. Tot grote frustratie van de jonge studente Mirjam, die wanhopig zoekt naar een manier om redding te bieden. Ze kan toch niet voor haar ogen iemand laten verdrinken?
Jaren later kijken de twee vrouwen terug op Leahs ’tewaterlating’ – een gebeurtenis die hun beider levens voorgoed veranderde. De redding is een waargebeurd, troostrijk verhaal over lot, toeval en kwetsbaarheid, over redden en gered worden en over de ultieme vraag: wat zou jij doen voor een mens in nood?