Rijke mensen zijn anders van Annejet van der Zijl is de tweede roman van de journaliste die beroemd werd met haar literaire non-fictie.
Annejet van der Zijl is een meesters in het opdiepen van minder bekende verhalen om die vervolgens toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dat begon meteen al met Jagtlust. De villa die vroeg in de jaren ’60 een poos de spil vormde van het literaire leven in Nederland en waar Fritzi Harmsen van Beek de prominente ster was naar wiens hand werd gedongen door Cees Nooteboom en (met meer succes) Remco Campert.
De Amerikaanse prinses is een ander voorbeeld. Daarin vertelt ze het verhaal Allene Tew, een plattelandsmeid die het schopt tot societykoningin tegen de achtergrond van zo’n beetje een eeuw Europese en Amerikaanse geschiedenis. Daar blinkt Annejet van der Zijl zo in uit: ze vertelt je een prachtig verhaal en in de tussentijd steek je heel veel op. Het verfilmde Sonny Boy, ook zo’n mooi voorbeeld: het vertelt het waargebeurde verhaal over de liefde tussen een Surinaamse student die in 1928 intrekt bij een veel oudere vrouw met vier kinderen.
Maar ook bekende figuren gaat ze niet uit de weg. Zo schreef ze Anna, de biografie over Annie M.G. Schmidt en schreef ze Bernhard, waarvoor ze een duik nam in de jeugd van prins Bernhard en waarvoor ze werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en bekroond met de M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek.
Kortom: mooie onderwerpen, toegankelijk, mooi, spannend en historisch verantwoord. Alles behálve fictie. En dat ging soms een beetje knellen, vertelde ze een paar jaar geleden op Radio 1 in een interview over haat romandebuut, dat ze overigens samen met haar partner Jo Simons schreef. ,,Non-fictie is een fantastisch genre, maar je zit gevangen in een stalen fort van feiten, waar je als een soort Houdini toch nog een spannend verhaal wil vertellen. En waarin heel veel niet kan. Je hoort mensen soms bijna praten, maar daar kun je niks mee. Ik kon niks verzinnen. Dan moet je een historische roman gaan schrijven.”
Onder pseudoniem schreef ze De val van Annika S. Een vierluik waarvan nu het tweede deel verschijnt: Rijke mensen zijn anders.
De val van Annika S. gaat over een Duitse politica die de pers, haar partijgenoten en haar schoonfamilie ontvlucht nadat is ontdekt dat zij heeft gelogen over haar verleden. Het uitgangspunt is losjes gebaseerd op de val van de Duitse SPD-politica Petra Hinz (‘de Duitse Femke Halsema’) die haar hele CV bij elkaar gelogen bleek te hebben.
Rijke mensen zijn anders van Annejet van der Zijl: wraak op partijgenoten
Annika S. vlucht naar Nederland, naar het vakantiepark waar ze met haar grootouders vaak kwam. Al snel wordt duidelijk dat ze het verleden niet kan ontlopen.
Rijke mensen zijn anders van Annejet van der Zijl gaat verder waar De val van Annika S. ophield. De idyllische zomer die rechercheur Martin Twisk met de Duitse politica Annika beleeft wordt ruw verstoord als hij wordt opgetrommeld om een dubbele moord in een naburig miljonairsdorp op te lossen.
Bovendien aarzelt Annika, ondanks het feit dat ze een veilige haven gevonden lijkt te hebben bij Martin, geen moment als ze de kans krijgt wraak te nemen op haar voormalige partijgenoten, schoonfamilie en alle andere mensen die haar zo meedogenloos hebben laten vallen en vertrekt naar Berlijn. Beiden komen ze vijanden tegen op hun pad, maar de meest gevaarlijke vinden ze in zichzelf.
BESTEL HIER ALLES VAN ANNEJET VAN DER ZIJL
OOK LEUK:
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.