De ongelukkig liefde van de Führer vertelt het verhaal van Albert Speer, de architect van de nazi’s. Verslag van een schoonpraatcampagne.
In De ongelukkig liefde van de Führer ontmaskert Jean-Noël Orengo de lievelingsarchitect van Adolf Hitler als een bedrieger die na de oorlog heel knap een beeld van een goede nazi van van zichzelf heeft geschetst.
Albert Speer kwam uit een familie van architecten. Nadat hij Hitler leerde kende, ontwikkelde Speer zich al snel tot de steun en toeverlaat en de vertrouweling van de Führer. “Tegenwoordig zouden we het een bromance noemen”, zegt de auteur in een recent interview. “Iemand heeft ooit tegen Speer gezegd: weet u wat u bent? U bent de ongelukkige liefde van de Führer.”
Jean-Noël Orengo is geen kleine jongen in het Franse taalgebied. De roman over Speer stond vorig jaar op de shortlist van de prestigieuze Prix de Goncourt. In zijn roman laat Orengo zien hoe diep Speer in de nazitop zat en hoeveel hij geweten moet hebben.
Na de oorlog echter, wist hij zich schoon te wassen. Hij kwam er vanaf met een gevangenisstraf van 20 jaar, waar menig ander die aanzienlijk minder betrokken was, de doodstraf kreeg. In de jaren 60 schreef hij zijn memoires die over de toonbank vlogen. Terwijl hij zijn verleden herschrijft, van de nazicongressen tot de val van het Reich, voltooit hij de ultieme metamorfose tot goede nazi en houdt hij vol niets geweten te hebben van de Endlösung. Zijn leugens smeken om duiding door zowel historici als romanschrijvers.
Pure autofictie, deze memoires van Speer, stelt de auteur. Die er zijn eigen versie tegenover stelt. “Ik heb niks bedacht”, aldus Orengo.
Interessant aspect in De ongelukkige liefde van de Führer is dat Orengo Gitta Sernay opvoert, een journalist en historicus van Joodse komaf, in de oorlog als jonge vrouw gevlucht naar de VS die behoorlijk onder invloed van Speer komt als ze probeert zijn web van leugens te ontrafelen.
Ze heeft Albert Speer jaren lang gekend, ondervraagd, zijn obsessies en zijn liefde voor Hitler blootgelegd. Met Albert Speer dringt Sereny diep door in de waanzin van Hitler en zijn omgeving, in de drijfveren van het Duitse volk, in de strijd tussen waarheid en leugen in het leven van Speer en in dat van ieder van ons. Ze schreef er een mooi boek over: Verstrikt in de waarheid.
Jaren later ligt er nu een roman van Orengo. Krijgt hij de waarheid boven tafel?
OOK INTERESSANT