Zeg maar Joe. Het boek kwam gistermiddag zomaar voorbij tijdens een reclameblok op NPO. De stem die het boek aanprees was van een zekere Martin van Es. Nooit van gehoord, maar wij kunnen ook niet alles weten.
We gingen op onderzoek uit. Martin van Es blijkt een ondernemer. En debutant! Vandaar dat we nog nooit van hem hadden gehoord. Maar wel een doordouwertje, als we de biografie mogen geloven: cum laude internationale marketing, baas van grote bedrijven en strategisch adviseur. Iemand die gewend is groot te denken, schatten we in.
Waar de doorsnee debutant stilletjes wacht op een signalementje in een krant, koopt Van Es gewoon wat televisiereclame in prime-time. Goed bezig.
Overigens blijkt Martin van Es niet de enige schrijver van dit boek. Er prijkt nog een naam op de kleurrijke cover: Andrew Crofts. Ook al nooit van gehoord, hoewel hij al tachtig boeken heeft geschreven. Hoe dat kan? Op de meeste van zijn boeken prijkt een andere naam. Crofts is namelijk een ghostwriter. Niet de eerste de beste trouwens, enkele van de door hem onder andere naam geschreven boeken werden bestsellers.
Het boek van Crofst en Van Es is uitgegeven bij London Books. Ook al een eigenwijze club: ongevraagd manuscripten insturen naar deze uitgever? Niet doen. Zij benaderen zelf auteurs waar ze muziek in zien. De uitgeverij is een initiatief van bestsellerauteur Geert Kimpen, van de Kabbalist.
De uitgever is eigenlijk een eigen beheer-uitgever, maar dan zonder het wat stoffige en soms wat amateruistische imago dat (veel) van deze uitgeverijen hebben. Ze maken mooie, moderne boeken en trekken de neus niet op voor pittige marketing. Vandaar ook de televisiereclame, schatten we in, en de inhuur van een gerenommeerde ghostwirter. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat hun boeken niet alleen een plek vinden in de boekenkast van hun lezer, maar vooral in het hart. Mooi gezegd. Het fonds ligt een beetje in de lijn van boeken die hun weg weten te vinden naar hele volksstammen, maar verder door het professionele boekenvak wat genegeerd worden. Tijdloze liefde is een voorbeeld van zo’n boek. Nauwelijks een serieuze recensie te vinden, eigen beheer, toch een hit.
Zeg maar Joe zou zeker zo’n boek kunnen zijn. Het onderwerp is in elk geval goed gekozen: stel dat Jezus terugkeert op aarde? En dat hij Joe heet? Intrigerend gegeven dat Van Es en zijn co-auteur de kans biedt om uitgebreid een visie te geven op de uitdagingen die mensen hebben in deze onoverzichtelijke tijden.
BESTEL HIER JE BOEKEN, KOOKGEREI EN TUINSPULLEN EN ONDERSTEUN LEESBEEST.