U mag even plaatsnemen is het verslag van Caroline Reeders, de vrouw van een dokter die ziek wordt. Niet alleen inhoudelijk heel interessant, ook erg goed geschreven.
Reeders heeft een leuk gezin, kinderen, man is dokter, zelf runt ze uitgeverij Atlas Contact. Pittige baan waarbij een mens de touwtjes wel aardig in handen moet hebben. Die touwtjes worden behoorlijk uit handen genomen als blijkt dat ze borstkanker heeft. Ze belandt in de medische mallemolen en stapt in een parallelle wereld die óók blijkt te bestaan, maar waarvan je geen weet hebt, tenzij je er hardhandig en noodgedwongen mee wordt geconfronteerd.
Het bevreemdende voor Reeders was: ze voelde zich kiplekker! Reeders raak gefascineerd door de medische wereld en kijkt haar ogen uit. Ze zet haar verwondering op papier en probeert uit de voeten te geraken met haar afhankelijkheid van de artsen en verpleegkundigen aan de ene kant en haar drang naar autonomie aan de andere kant.
De uitgever vond alvast wat mensen bereid U mag even plaatsnemen te lezen. Koen van Gulik van uitgeverij Wereldbibliotheek stelt: ‘Wanneer woorden gevoelens kunnen overbrengen en toch de afstand tussen auteur en lezer in stand houden, dan kun je schrijven – heel goed schrijven.’
Marc Chevannes merkt op: ‘Reeders is niet alleen verslaggever van haar medische marathon, ze doet dat ook met een uiterst subtiel-absurdistische en humoristische pen.’
Patiënten die verslag doen van hun ziektegeschiedenis. Het kan leiden tot bijzondere boeken. Neem de boeken van Bibian Mentel of de publicaties van journalist Henk Blanken die aan Parkinson lijdt. Ander interessant subgenre wordt gevormd door dokters. Warner Prevoo was kankerspecialist toen hij zelf kanker kreeg. In Echte dokters huilen ook vertelt hij wat hem overkwam. En ook Bram Bakker deed verslag van zijn Werdegang toen hij onverklaarbare klachten kreeg.