‘Op het geniale’ af is de nieuwste roman van het Duitse wonder’kind’ Benedict Wells. Zijn derde roman is opnieuw een pageturner die je aan het denken zet.
Het boek gaat over Francis Dean, een jongen die met zijn moeder op een trailerpark in de USA woont. White trash, zullen we maar zeggen, hoewel dat misschien ook wel weer racistisch de andere kant op is, maar u snapt het wel: hij is slim, maar niettemin arm en kansloos. Maar dan ontdekt hij iets bijzonders: zijn moeder heeft ooit meegedaan aan een nogal dubieus experiment. En wat blijkt: zijn vader is niet de loser die al lang geleden zijn biezen pakte, nee, zijn vader blijkt een professor aan Harvard. Een vent om tegenop te kijken.
Francis Dean gaat op zoek naar zijn vader en onderneemt een roadtrip door de Verenigde Staten. Wonderlijk verhaal, gebaseerd op feiten overigens. ‘Op het Geniale af’ is spannend omdat je je natuurlijk afvraagt hoe het af zal lopen, wat er zal gebeuren als Francis Dean zijn vader vindt. Als hij hem al vindt. Tegelijkertijd voert Wells je langs allerlei mijmeringen over het belang van je afkomst. Op allerlei niveaus een relevante vraag tegenwoordig. In persoonlijke zin natuurlijk: welke invloed hebben je ouders gehad op wie je bent? Gaat het daarbij om opvoeding of om de genen? En wat betekent dat eigenlijk. Ook maatschappelijk is de vraag over het belang van je komaf relevant: wat is de betekenis van de plek waar je geboren ben? Al dit soort vragen komen (gelukkig heel erg impliciet) aan de orde.
Benedict Wells veroverde stormenderhand en wereldwijd letteren. Bij zijn debuut, Becks laatste zomer, was meteen al zonneklaar dat we met een bijzondere schrijver te maken hadden. Wells is van 1984 en als jonge man wist hij al zeer overtuigend het mentale failliet van een muziekleraar op leeftijd te vangen. Als deze Beck een onwaarschijnlijk getalenteerde leerling onder zijn vleugels krijgt, ziet hij de kans om al zijn misgelopen dromen alsnog te realiseren. Dat kan natuurlijk alleen maar verkeerd gaan.
De belofte van zijn debuut maakte hij dubbel en dwars waar in zijn tweede roman ‘Het einde van de eenzaamheid‘. Ontzettend knap zet hij het decennium waarin hij werd geboren neer. Hij kan nauwelijks een bewuste herinnering aan de jaren ’80 hebben, toch is het alsof hij er bij was. Knap. Maar deze roman is meer dan knap: het is een onwaarschijnlijk mooi en wijs boek over eenzaamheid en verbondenheid in een familie die wordt getroffen door een zwaar verlies.
En nu dus zijn derde: ‘Op het geniale af’. Blij dat Wells nog zo jong is. Hopelijk volgen er nog heel veel van dit soort prachtige boeken. Maar eerst deze lezen!
BESTEL HIER ALLES VAN BENEDICT WELLS.
BESTEL HIER UW ANDERE SPULLEN EN STEUN AUTOMATISCH EN ZONDER EXTRA KOSTEN LEESBEEST.