Oorlogsvader is het indrukwekkende verhaal over de jeugd van Catherine Keyl. Ze vertelt in dit boek hoe haar vader haar leven bepaalde. Een heftige geschiedenis, kun je wel stellen.
De vader van Keyl was niet bepaald het zonnetje in huis. Hij was weliswaar een verzetsheld die een Duitse officier doodschoot, maar de gevolgen van zijn daad waren niet gering: hij werd ter dood veroordeeld, maar eerst lieten de nazi’s hem rotten in een cel zonder daglicht. Vervolgens werd hij naar Sachsenhausen gebracht. Wonder boven wonder overleefde hij deze hel.
Hij kwam zeer zwaar getraumatiseerd terug. Op de meest ongelegen momenten (bij voorkeur als de kamer vol verjaardagsvisite zat), kon hij ontploffen als iemand een opmerking maken die bij hem verkeerd viel. Kort lontje, keihard voor zijn kinderen.
Catherine Keyl komt uit een Joodse familie. Familieleden van haar lieten zich zonder slag of stoot afvoeren naar de kampen. De bekende presentatrice en documentairemaakster schreef al negen boeken en deze is rauw en hard. Ze legt uit hoe haar jeugd en de gebeurtenissen in haar familie haar leven een wending hebben gegeven. Haar familie heeft zich af laten voeren omdat ze niet begrepen en wisten wat er werkelijk speelde. Als ze dat wel hadden geweten, als ze beter op de hoogte waren geweest, dan zouden ze niet zo gemakkelijk in hun eigen noodlot waren meegegaan, redeneert Keyl. Het werd (dus) haar taak om mensen voor te lichten, om ze te laten zien hoe de wereld werkt.
Oorlogsvader is geen gezellig boek, maar het is in al z’n beklemming wel een ontzettend goed boek.