Klifi is de nieuwe roman van Adriaan van Dis. Hij geeft een kijkje in de toekomst waar je misschien niet meteen heel vrolijk van wordt.
Of misschien juist wel, want in Klifi zijn de Oranjes verdreven. Maar of het land daar nou zoveel mee opgeschoten is… Kijk, op de monarchie is natuurlijk wel het nodige af te dingen, maar het alternatief, de republiek, levert een president (meestal een man) die bij gebrek aan gewicht omhoog is gevallen. Ook jammer.
Maar in Klifi hebben we het dus over een republiek die een beetje bij moet komen van een orkaan en intussen is blootgesteld aan president die ontkennen tot kunst verheven heeft. Het is moeilijk om niet naar de parallellen te kijken. Vervang de orkaan (zeldzaam in Nederland) voor een overstroming (volgens sommigen waarschijnlijk in de komende jaren, lees Het water komt van Rutger Bregman) en denk aan Mark Rutte als de gelukkigste man van Nederland annex ongrijpbare politieke Houdini en je bent al aardig in de buurt van de situatie waarin we nu nog niet zitten maar misschien wel eens terecht kunnen komen.
Leuk gedachtenexperiment.
Ik Klifi staat Jákob Hemmelbahn centraal. Deze zoon van Hongaarse vluchtelingenstaat versteld over de slappe houding van zijn mede-republiek-bewoners. Het ligt nou niet bepaald in zijn aard, maar hij verzet zich en komt op voor de slachtoffers van een lokale overstroming. KliFi is is een vrolijk en een bitter boek over je eigen weg gaan, tegen de stroom in over de vraag of je je moet aanpassen of de andere kant op wilt kijken. En over vriendschap. Lastige vriendschap.
Een nieuwe Van Dis is eigenlijk altijd de moeite waard. Als sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw, sinds zijn debuut met Nathan Sid trakteert hij zijn lezers op prachtige boeken. Hoogtepunten uit zijn oeuvre tot nu toe zijn Familieziek en Ik kom terug, waarvoor hij de Libris Literatuurprijs ontving. In 2015 werd zijn gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. Gelukkig was zijn oeuvre toen nog niet voltooid en groeit het nog steeds.
BESTEL HIER ALLES VAN ADRIAAN VAN DIS.