Kampschilders van Jan Brokken is het verhaal van de ouders van de non fictie-schrijver. Een verhaal over het Jappenkamp en de kunst als redding.
En weer keert Jan Brokken terug naar het voormalig Nederlands Indië en weer speelt de geschiedenis van zijn familie een belangrijke rol. Net als in De tuinen van Buitenzorg, waarin hij op zoek ging naar zijn moeder in de tijd voordat ze zijn moeder was. Hij verweeft dit verhaal met meer essayistische passages over kunst en (natuurlijk) muziek.
In De Kampschilders van Jan Brokken staan de beide ouders centraal in een verhaal over de tijd dat ze in Bali in jappenkampen zaten, samen met vier schilders. Hij vertelt over zijn vader Han die in het jappenkamp Rudolf Bonnet en Willem Hofker ontmoet. De kunsten bloeiden in het midden van de jaren dertig op Bali. Vanuit de hele wereld trokken kunstenaars naar het eiland en raakten geïnspireerd en betoverd door de Balinese cultuur. Onder hen ook de schilders Rudolf Bonnet en Willem en Maria Hofker. Maar aan die wereld kwam een eind toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Bonnet en beide Hofkers kwamen in een jappenkamp op Celebes terecht.
Rudolf en Willem in hetzelfde kamp als Han, de vader van Jan Brokken, Maria in hetzelfde kamp als zijn moeder Olga. Je kunt het gerust aan Jan Brokken overlaten om de verhalen van deze levens te vervlechten in opnieuw een meeslepend boek. Hij wekt het rijke culturele leven op Bali tot leven, maakt de voortdurende angst in het kamp indringend invoelbaar, en laat zien hoe kunst in onmenselijke omstandigheden een redding kan zijn.
Brokken is op zijn best in de boeken waar hij over de wereld schrijft en over zijn eigen geschiedenis. Prachtig is bijvoorbeeld De Vergelding, waarin hij vertelt hoe het dorp waar hij opgroeide (dat later werd opgeslokt door Rotterdam) in de Tweede Wereldoorlog het decor was van klein verzet en grote vergelding. Een eyeopener dit boek dat, in tegenstelling tot wat je geneigd bent te denken, aantoont dat in ‘onze’ oorlog de zaken niet zo zwart-wit lagen.
Ander voorbeeld van zo’n persoonlijk boek is In het huis van de dichter over zijn bijzondere vriendschap met de legendarische, jong aan aids gestorven pianist Youri Egorov.
BESTEL HIER ALLES VAN JAN BROKKEN
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.