Bono, Surrender, veertig songs, één verhaal. Dat is de titel van de autobiografie van zanger Bono van U2. Heel lang geleden was hij in Groningen voor de opening van een expositie. Dat bezoek maakte indruk.
Fotograaf Anton Corbijn exposeerde in het nog gloednieuwe museum. De Twin Towers stonden nog, het was weliswaar 2000, maar de optimistische jaren ’90 waren nog niet voorbij. In een ontzettend geestige, maar ook doorwrochte toespraak fileerde de zanger heel intelligent het werk en de persoon Corbijn.
Als ik uitgever was geweest en Bono geen beroemde zanger, dan zou ik deze lange Ier hebben gevraagd om een boek, maakt niet uit waarover. Natuurlijk kent iedereen Bono als een van de meest in het oog springende rockartiesten. Vraag is of zijn leven als beroemdheid het meest interessante is. Zijn jeugd is sowieso ook interessant. Opgegroeid in Dublin, verloor hij zijn moeder toen hij pas 14 jaar was. Hoe ging hij daarmee om?
Later groeide hij uit tot een legende als voorman van U2, een onwaarschijnlijk invloedrijke rockband. In de jaren ’80 en ’90 vernieuwend. In de decennia erna nog steeds succesvol zonder op de oude roem te teren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld The Stones die stadions volspelen met gouwe ouwe, bleef Bono nummers schrijven. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot een activist die zich sterk maakte voor de strijd tegen armoede en aids.
Maar goed, de gebeurtenissen in het leven zijn al interessant genoeg. Vraag is natuurlijk, net als in veel boeken over popsterren, hoe hij erop terugkijkt, hoe hij het heeft beleefd. Dat aspect komt volop aan bod: Bono gunt de lezer een openhartige blik in zijn leven.
Bono Surrender telt veertig hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft als titel een songtitel. Of het allemaal nog niet gek genoeg is, zijn er ook nog veertig tekeningen van Bono toegevoegd.
BESTEL HIER ALLES VAN BONO EN U2
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.