Japan in honderd kleine stukjes, het boek van Pauline Cornelisse is een hit. Hoe komt dat? Ligt dat aan Pauline Cornelisse of aan Japan?
Het ligt zeker ook aan Cornelisse. Ze maakte al eens het hilarische Tokidoki, waarin ze op haar kenmerkende gortdroge manier verslag doet van de af en toe een tikje bizarre gewoonten en gebruiken in Japan. In mei zendt de VPRO deel twee uit van deze documentairereeks. Voor wie niet zo lang kan wachten is er in ieder geval Japan in honderd kleine stukjes.
Dat het boek een hit is, hoeft geen verbazing te wekken. Met boeken als Taal is zeg maar echt mijn ding trok ze horden lezers. Vorig jaar werd ze nog genomineerd voor de NS Publieksprijs – die overigens posthuum naar Martine Bijl ging.
In Japan in honderd kleine stukjes toont Cornelisse haar Japanverzameling (in kleine stukjes). Het gaat om weetjes over Japan, vondsten die ze deed tijdens haar reizen naar Japan en natuurlijk om bijzondere taaldingetjes waarvoor Cornelisse als geen ander een antenne heeft.
Wil je nog meer over Japan weten? Dan zijn er een paar boeken die de afgelopen periode zijn verschenen waar we je graag op attenderen. Zo is er JapanEasy, een woordspelerige titel van een toegankelijk kookboek met Japanse gerechten. Niet alleen toegankelijk geschreven, maar ook toegankelijk te maken. Want dat is het tragische misverstand rond de Japanse cuisine: veel mensen denken dat Japans koken ingewikkeld is en dat de ingrediënten moeilijk te verkrijgen zijn. Maar vrijwel alles is in de toko te krijgen en als je de spullen eenmaal in huis hebt, maak je de gerechten makkelijk klaar. JapanEasy is geschreven door Tim Anderson. Hij won Masterchef UK in 2011.
Andere aanrader: Dit is Japan. Geschreven door de Japanner Yutaka Yazawa hij geeft inzicht in de wonderlijke combinatie van traditie en technologische vooruitgang die Japan zo bijzonder maken. Mooi boek, sterk geïllustreerd, neemt je mee naar het land van de kimono’s, kersenbloesems en kintsugi. Maar voert je ook in in de wereld van de manga’s, de nieuwe whiskys en hypermoderne architectuur.
De beroemde Nederlandse reisschrijver Cee Nooteboom is al jaren gefascineerd door Japan. Hij komt er al heel lang en schreef er al veel over. In de verhalenbundel Japan komen zijn beste verhalen over Japan samen. Aanrader.
Tenslotte (er is nog véél meer!!) wijzen we je graag op een uitstekend geïnformeerd werk van de Japanoloog en vertaler Luk van Haute. In Japan, schetsen uit het leven geeft hij een diepgaande, maar leesbare en interessante analyse van de Japanse maatschappij van nu. Over hoe men zich in Japan verhoudt tot de oorlog, de omgang met buitenlander, de verhouding met buurlanden, de rol van de keizer. Echt een boek dat je wilt lezen als je meer wilt weten over Japan.