Het net, de duif en de dood van Chaja Polak is een nieuwe bundel verhalen van de fijnzinnige vertelster Chaja Polak.
Hoe is het heden ten dage om Joods te zijn? Die vraag stelde interviewer Coen Verbraak recent aan de 82-jarige kunstenares en schrijfster Chaja Polak in het televisieprogramma Over Leven. Een interessante vraag aan een interessante schrijfster, want de Holocaust is een constante aanwezige in haar leven en werk. Haar moeder keerde terug uit Auschwitz, maar haar vader werd vermoord.
Ze doorliep de Rietveld Academie en debuteerde in de literatuur in 1989 met Zomaar een Vrijdagmiddag, waarover NRC Handelsblad schreef: ‘De verhalen van Chaja Polak worden getypeerd door een buitengewoon gevoelige analyse van stemmingen en een uiterst summiere, eenvoudige stijl die toch altijd beeldend is.’
Polak kijkt met verbijstering naar de situatie in Gaza en, zo vertelde ze in de Volkskrant, begrijpt niet goed waar Israël mee bezig is. Ze vindt dat juist Joden empathie zouden moeten voelen met het Palestijnse volk.
‘Wij Joden leven met heel veel verlies in onze genen’, merkte ze recent op in Buitenhof.
Die grote onderwerpen komen in Het net, de duif en de dood van Chaja Polak niet op die duidelijke manier terug. Waar Polak in de media meepraat over de gebeurtenissen op het wereldtoneel, kiest ze in deze roman voor de binnenwereld.
’s Avonds tijdens het afwassen zingen de zusjes meestal tweestemmig om aan de gespannen sfeer in huis te ontsnappen. Of ze kletsen over de toekomst. Terwijl vader na het eten onderuitgezakt in de leunstoel hangt, zoent moeder met de bovenbuurman in het trappenhuis.
Sinds er voor het balkon een net is gespannen om te verhinderen dat de duiven alles onder poepen, kijken de familieleden niet meer door het raam naar buiten. Er is een duif in het net verstrikt geraakt. Aan de eettafel kun je dagenlang het klapwieken horen, voordat de duif het loodje legt. In tien delen vertelt Chaja Polak over mensen die zich op een kantelpunt in hun leven bevinden. Wachtende, eenzame vrouwen, gesloten mannen, kinderen die in hun fantasie proberen te ontsnappen. Net als in haar alom geroemde Brief in de nacht (ver)oordeelt Polak niet, maar laat met begrip en empathie zien wat mensen bezighoudt en voortdrijft. Door haar precieze en sprekende details leren wij de ander van binnenuit kennen en daardoor iets beter te begrijpen.
BESTEL HIER ALLES VAN CHAJA POLAK
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.