Hoe houd je je hart zacht van Natascha van Weezel onderzoekt hoe je dat doet in een tijd dat in Gaza (en omstreken) een keihard conflict woedt?
Hoe voorkom je dat je standpunt verhardt, je blik verkokert en je geen oog en oor meer hebt voor het geluid van ‘de andere kant’? Iedere keer dat ik langs een demonstratie loop van jonge linkse luitjes die From thet river to the sea roepen, heb ik de neiging om heel hard te roepen: ‘laat eerst de gijzelaars maar eens vrij’. Ik erger me aan de wijsneuzige radicale empathie met terroristen en vind dat Israël het volste recht heeft af te rekenen met de terroristen van Hamas.
Aan de andere kant zie ik het onbeschrijflijke leed dat over Gaza golft. En vraag ik me ook af of het niet een paar tandjes minder kan. Anyways, ik ben nog maar twee alinea’s op gang en ik loop al een beetje vast.
En dan ben ik maar een boerenlul uit Drenthe. Voor Natascha van Weezel zit deze problematiek wel wat dichter op de huid. Hoe houd je je hart zacht van Natascha van Weezel is een persoonlijke zoektocht naar zachte krachten in een keihard conflict.
Een jaar geleden, op 7 oktober veranderde de wereld voor haar. Het veilige Israël bleek heel kwetsbaar met de moord en ontvoering van honderden Israëlische feestgangers. Voor Van Weezel is Israël niet een land ver weg. Haar familie had zwaar te lijden onder de Holocaust en Israël werd (en wordt) gezien als een levensverzekering, een uitwijkhaven mocht het weer weer misgaan.
Na 7 oktober kwam Natascha van Weezel in een spagaat: de liefde voor Israël staat onder druk nu het land wel heel hard terugslaat. Ze ziet de gruwelijkheden in Gaza met leedwezen aan, maar vindt intussen niet dat Israël als staat geen bestaansrecht zou hebben.
Dat is al vrij veel nuance in een tijd waar je geacht wordt of voor Israël te zijn of voor Palestina. Van Weezel zoekt steeds weer de positie in het midden. In haar geval geen vrijblijvende zoektocht. Ze kwam in aanraking met heftig antisemitisme, ontving bedreigingen en verloor vriendschappen.
Dit boek is niet te missen voor iedereen die wel eens langer dan drie alinea’s wil nadenken over dit conflict.