Het China-gevoel van Pearl S. Buck is het nieuwste boek van oud-tafeltennistopper en China-deskundige Bettine Vriesekoop. Een heerlijk boek over de fascinatie voor China.
Pearl S. Buck is nu bijna vergeten, maar voor de Tweede Wereldoorlog was ze in Amerika erg bekend. De Amerikaanse schrijfster was zelfs de eerste vrouw die de prestigieuze Pulitzetprijs won en in 1938 was ze de eerste vrouw die de Nobelprijs voor Literatuur won. Geen kleine mevrouw dus.
Buck heeft iets gemeen met de oud-tafeltennistopper Bettine Vriesekoop: een fascinatie voor China. Vriesekoop kwam als jonge sporter vaak in China, waar het tafeltennis natuurlijk enorm groot was. Vanaf begin jaren ’70 (een tijd waarin ook voor ons China een ver en geheimzinnig land was) is Vriesekoop gefascineerd door het land. Ze trainde er, ze speelde er, ze reisde er, ze schreef er boeken en columns over en ze maakte documentaires over het enorme land in een tijd dat het nog niet de wereldmacht was die het inmiddels is.
Die fascinatie voor het land deelt Vriesekoop met Pearl S. Buck. Zij ontdekte het land in de eerste decennia van de twintigste eeuw aan de hand van haar vader, een preidkant die naar het land was afgereisd om de Chinezen te bekeren tot het geloof. Ze groeide op tussen de Chinezen in een tijd dat er in het westen al helemaal nauwelijks iets bekend was over China. Haar boeken geven een uniek inkijkje in een wereld die er niet meer is.
Vriesekoop heeft de boeken van Buck verslonden en schrijft nu een heerlijk boek over Buck en (natuurlijk) over China. Wie wel eens wat van Vriesekoop heeft gelezen (Heimwee naar Peking, Duizend dagen in China, en Dochters van Mulan) weet dat ze fantastisch schrijft. Toegankelijk, beeldend, boeiend. Dat geldt zeker ook voor Het China-gevoel van Pearl S. Buck. Met dit meeslepende boek ontrukt Bettine Vriesekoop een onwaarschijnlijk bijzondere schrijfster uit de vergetelheid en bewijst ze dat ze er zelf ook echt mag zijn als schrijfster.
MEER LEZEN VAN BETTINE VRIESEKOOP: