Het goede leven is de opvolger van de bestseller Gouden Jaren. Opnieuw een boek dat een feest van herkenning is voor mensen die in de jaren ’50 en ’60 zijn opgegroeid.
Voor het grut dat ná de jaren ’60 is opgegroeid, is Het goede leven een bron van verbazing over hoe Nederland er na de oorlog uitzag. In het met schitterende foto’s gelardeerde boek toont econoom en journalist Annegreet van Bergen (1954) hoe Nederland na de oorlog in razend tempo veranderde, domweg door de economische groei, aangeblazen door allerlei nieuwe wetenschappelijke doorbraken en technische mogelijkheden.
Neem te televisie. Eerst moest iedereen naar de bioscoop om een film of het wereldnieuws te zien. Daarna ging de halve straat op bezoek bij die ene geluksvogel die een televisietoestel had en niet veel later had ieder gezin een eigen televisietoestel, waarop in de begin dagen overigens maar 24 uur per week werd uitgezonden.
Of de stofzuiger! Aanvankelijk moesten de huisvrouwen zich behelpen met mattenklopper, bezem en mechanische kruimeldief. Daarna deelden veel huisvrouwen de stofzuiger met een familielid of buur. Vervolgens schafte iedereen een eigen stofzuiger aan en verdween de traditionele huisvrouw meer en meer naar de achtergrond. Moeder ging ook werken, waar tot geruime tijd n de oorlog vrouwen die zwanger werden op ontslag konden rekenen…
De kritiek verslikte zich bijna in loftuitingen op Gouden jaren. Toegankelijk geschreven, sprekende zwart-witfoto’s, heerlijk boek, feest der herkenning, ga zo maar door. In Het goede leven mag je rekenen opnieuw zo’n heerlijke lees- en kijkervaring.
Bestel dit boek via de link hieronder en steun Leesbeest.