De NS Publieksprijs is ieder jaar weer een waar lezersfeest, waarbij niet de deskundige jury maar het publiek mag bepalen welk boek wint. NS Publieksprijs: op welk boek stem jij?
De genomineerden voor de grootste boekenprijs van het jaar zijn net bekendgemaakt. Het is een erg spannende lijst, waarop een vergeten schrijver prijkt, een overleden schrijfster, een tot voor kort onbekend schrijver, een groot schrijver, nog een groot schrijver en natuurlijk Paulien Cornelisse. Wat de ‘wedstrijd’ dit keer extra spannend maakt is het feit dat Hendrik Groen een jaartje overslaat.
Groot kanshebster is natuurlijk de helaas overleden Martine Bijl. Zij schreef na haar hersenbloeding het geestige en droevige Rinkeldekink. Met dit boek blijft Martine Bijl als het ware nog een beetje bij ons, want als je haar leest, dan hoor je haar praten. Prachtig, onze favoriet.
Er zijn twee literaire titanen die het tegen elkaar opnemen. Leonard Pfeiffer is genomineerd met Grand Hotel Europa en Peter Buwalda met Otmars zonen. Beide schrijvers leverden vuistdikke leesavonturen af. Grand Hotel Europa is een liefdesgeschiedenis en tegelijkertijd een liefdesverklaring aan Venetië en een aanklacht tegen het massatoerisme.
Otmars zonen is de tweede grote roman van Peter Buwalda die met Bonita Avenue de Nederlandse letteren indenderde. Het heeft even geduurd, maar zijn tweede is minstens zo mooi. Een prachtige geschiedenis over een eenvoudige Shell-medewerker die gemangeld dreigt te worden in de wereld van de corrupte oliefirma’s. Een schitterend en ondanks alles ontzettend menselijk portret van een Shelltopman die ten val dreigt te komen. En dan is er nog het raadsel van de geheimzinnige pianosonate opus 111 van Ludwig van Beethoven die een duistere rol speelt in dit verhaal. Als je dit boek uit hebt, moet je echt even bijkomen. En dan te bedenken dat er nog twee delen volgen…
Mooi dat Lévi Weemoedt ook is genomineerd. Veel dachten dat de poeet uit Assen al dood was, maar niets is minder waar. Özcan Akyol (her)ontdekte het prachtige, eenvoudige werk van Weemoedt toen hij zelf een aspirerende schrijver was. Hij stelde de bundel Pessimisme kun je leren samen als ode aan zijn meester.
Wees onzichtbaar van Murat Isik debuteerde in 2012 met Verloren Grond. Hoewel het boek in drie talen werd vertaald en de Bronzen Uil Publieksprijs won en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, bleef de schrijver van Turkse komaf onbekend bij het grote publiek. Dat veranderde drastisch toen Wees onzichtbaar verscheen. Een publiekslieveling, dit boek over Metin Mutlu, een Turks jongetje dat op vijfjarige leeftijd, met zijn ouders en zijn zusje, via Duitsland in de Amsterdamse Bijlmer terechtkomt en daar opgroeit. Het gezin wordt gedomineerd door een tirannieke vader, die een groot deel van de gezinsuitkering uitgeeft aan gokken en drinken. Het boek ontving al de Libris Literatuurprijs.
Tenslotte is Paulien Cornelisse genomineerd voor haar hilarisch taalboek Taal voor de leuk. Ze gaat op zoek naar taalmissers, vernieuwingen, miscommunicatie en wonderlijke verschijnselen in de gesproken en geschreven taal.
Tot en met woensdag 20 november kan er worden gestemd op deze genomineerde boeken óf op een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl. Op de laatste avond wordt, direct na het sluiten van het stemmen, in aanwezigheid van bijna alle genomineerden in De Wereld Draait Door bekendgemaakt welke titel Boek van het Jaar 2019 wordt.
De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2019, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7500 en een jaar lang gratis reizen.