En dan nu het goede nieuws is een bundel journalistieke verhalen van Karin Sitalsing en Franka Hummels. Verhalende journalistiek waar een mens van opkikkert.
Als journalist doe je het niet gauw goed. Voor de meeste journalisten is goed nieuws geen nieuws. Vaak terecht. Maar het verwijt dat journalisten zwartkijkers zijn, is gauw gemaakt.
Journalisten die een keer goed nieuws brengen, of het slechte nieuws relativeren (dat daar vaak alle aanleiding voor is blijkt trouwens wel uit het boek van Hans Rosling) krijgen al snel het verwijt dat ze wegkijkers zijn.
Karin Sitalsing en Franka Hummels zijn bepaald geen zwartkijkers. Wegkijkers zijn het evenmin. Integendeel: ze kijken juist heel goed en vinden op die manier verhalen die minder voor de hand liggen. Neem het verhaal over de ouders van wie een zoon werd doodgereden. Sitalsing en Hummel laten het in de reportagebundel En dan nu het goede nieuws niet bij een verhaal over het onuitsprekelijke verdriet van de ouders, maar ontdekken dat de ouders uiteindelijk een soort vriendschap hebben gesloten met de jongen die hun zoon doodreed.
Dat de zee vol met afval ligt. Ook al zo’n verhaal dat journalistiek relevant is, maar ook zo… groot. En, eerlijk is eerlijk, afgekloven. Hummels en Sitalsing komen kwispelend op de de proppen met een zeebonk die er zijn missie van heeft gemaakt om het afval dat ze meenemen in te zamelen en op te ruimen. Dat is op zich al goed nieuws, maar het wordt nog mooier: de visser krijgt zijn collega’s inmiddels in groten getale zo ver om hetzelfde te doen.
Er is zoveel meer in dit boek. Verrassende verhalen over de bewoners van Jorwerd die heel graag asielzoekers willen opvangen, maar bijna verzuipen in een bureaucratisch moeras. Het grappige verhaal over twee bijdehandjes van 14 en 16 die in de Bijlmer een school hebben gesticht waarmee ze kinderen verder willen helpen.
Karin Sitalsing kun je kennen van het erg grappige pepernotenboek Maak van de noot een deugd. Bomvol recepten met pepernoten. Recent verscheen Boeroes over haar Surinaams-Groningse roots. Franka Hummels publiceerde De Generatorgeneratie, een boek over de gevolgen van de ramp in Tsjernobyl op de bevolking. En dan nu het goede nieuws is een mooie aanvulling op hun originele journalistieke oeuvre.
Zin om te lezen? Vandaag besteld, morgen in huis.
De foto bij dit verhaal is van Keenan Constance