De kleindochter van Bernhard Schlink is eindelijk weer een roman die de wereld veroverde nadat De voorlezer (The Reader) werd verfilmd.
Schlink snijdt in De Kleindochter een thema aan dat in de hedendaagse Duitse literatuur bepaald niet vreemd is: oost en west. De twee zijn weliswaar niet meer gescheiden in Duitsland, maar dat ze werkelijk een zijn kun je moeilijk volhouden. Dat uit zich met name in de voormalige DDR in een gevoel bij de bevolking achtergesteld te zijn bij het westelijke deel van het land.
Een neveneffect dat natuurlijk zeker in Duitsland gevoelig ligt: de extreemrechtse sympathieën die er leven. Lees Juli Zeh er maar op na: zij schreef over dit thema onder meer het prachtige Onder buren. Ook in De kleindochter van de Duitse succesauteur Bernhard Schlick gaat het hierover.
Dit boek gaat over een Berlijnse boekhandelaar op leeftijd die in de jaren zestig zijn geliefde Birgit heeft helpen vluchten uit de DDR. Als zijn geliefde overlijdt en hij haar dagboeken leest, ontdekt hij dat ze destijds iets voor hem heeft achtergehouden. Ze heeft destijds een kind achtergelaten. Hij gaat op zoek naar dit meisje, dat inmiddels zelf moeder is. De zoektocht slaagt: hij treft haar aan in een nogal rechtse ece-dorpsgemeenschap.
De ontmoeting gaat, om het voorzichtig uit te drukken, niet vanzelf, wat mede te danken is aan de echtgenoot van de jonge vrouw. De klik met de kleindochter van zijn overleden vrouw Birgit blijkt er wel te zijn.
Schlink brak vijftien jaar geleden door bij een wereldwijd miljoenenpubliek toen de verfilming van zijn boek De voorlezer werd overladen met filmprijzen. Inmiddels verschenen al meerdere romans van Schlink, waaronder De thuiskomst en Afscheidskleuren. De kleindochter van Bernhard Schlink is zeker een aanrader.
BESTEL HIER ALLES VAN BERNHARD SCHLINK
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.