De familie Wachtman is de tweede roman van Christiaan Alberdingk Thijm die debuteerde met de meeslepende advocatenroman Het proces van de eeuw. In dit boek toont Alberdingk Thijm een enthousiast verteller die met smaak en verve een verhaal weet te vertellen.
Het centrale gegeven van De familie Wachtman doet denken aan Op het geniale af van Benedict Wells, waarin een jongen op zoek gaat naar zijn biologische vader, een briljante zaaddonor. Verschil is dat in De familie Wachtman de spermadonor op de loop is voor zijn nageslacht.
Net als in zijn debuutroman speelt ook de rechtbank (Alberdingk Thijm is advocaat) een rol in deze roman. In deze roman komt het spel op de wagen als de hoofdfiguur, Philip Wachtman, na een uitspraak van de rechter gedwongen wordt te onthullen dat hij 411 nakomelingen heeft.
Wachtman bevindt zich in deze roman op dood spoor. Aan alle kanten gepasseerd in zijn wetenschappelijke loopbaan en een promotieonderzoek over de anonimiteit van spermadonoren dat voor verschijning al achterhaald is. En dan ook nog verkering met een ontzettend succesvolle stemactrice die een kind van hem wil. Probleem: ze wordt niet zwanger. Zij denkt dat het aan hem ligt, hij weet zeker van niet. Door wat al te uitgebreid veldonderzoek voor zijn proefschrift weet hij zeker dat hij honderden nakomelingen heeft.
Achtervolgd door zijn verleden en door een studente die zegt dat ze zijn dochter is, moet hij op zoek naar zichzelf. Gaandeweg komt hij tot de conclusie dat hij niet is wie hij dacht te zijn. Net als bij zijn eerste roman, zul je je bij dit boek niet vervelen, dat geven we je op een briefje.