Corona houdt het land in zijn greep. Een ding is duidelijk: ons land kent ongeveer 18 miljoen pandemiedeskundigen. De meningen buitelen over elkaar heen, mensen nemen elkaar de maat. In zulke barre tijden is er schreeuwende behoefte aan lieden die de feiten kennen.
Henk Rijks, Roeland Stekelenburg en Tijs Koelemeijer bestuderen al geruime tijd hoe mensen leven en overleven in uitzonderlijke omstandigheden. Voor hen komt de coronacrisis dus (ook) als een uitgelezen moment om hun eerdere bevindingen te testen.
Ze schreven een nuttig en mooi boek over hoe een burger zich enigszins kan handhaven in tijden van crisis: Handboek voor de burger in tijden van corona.
Natuurlijk, we worden in de kranten, op radio en televisie en internet overspoeld met allerlei informatie over corona, maar dit boek geeft veel praktische tips over hoe je enigszins staande kunt houden in een tijd waarin het openbare leven ineens compleet op z’n kop staat.
Natuurlijk valt er meer te lezen over pandemieën en grootschalige crises. Zo schreef Laura Spinney een boek over de Spaanse griep die honderd jaar geleden over de wereld joeg.
Relevant en razendinteressant leesvoer, omdat ze aantoont hoe de Spaanse griep zorgde voor ingrijpende maatschappelijke veranderingen. Precies, wat er nu ook lijkt te gebeuren. We weten niet hoe corona de wereld zal veranderen en hoe blijvend de effecten zijn, maar door naar de Spaanse griep te kijken, via het boek van Spinney hebben we wel een kader om erover na te denken. Ze laat zien dat de Spaanse griep minstens zo belangrijk was als de twee wereldoorlogen in het verstoren – en vaak permanent veranderen – van de wereldpolitiek, relaties tussen rassen, gezinsstructuren, de medische wetenschap, religie en de kunsten.
Boeken die je verder misschien wilt lezen:
Hoe dramatisch het onderwerp ook mag zijn, Bert Keizer schreef een mooi boek over de dood: Reis om de dood.
Verder beleeft De pest van Camus gouden tijden. We had dat gedacht?