Belgravia is sinds zaterdag te zien bij de publieke omroep. De televisieserie is de sfeervolle verfilming van een boek van Julian Fellowes, de man die ook Downton Abbey bedacht.
Het verhaal begint op een galabal ter ere van de hertog van Wellington. De adelijke dames pronken als zwanen met hun schitterende jurken en dingen naar de aandacht van de officieren in galatenue. Drie gasten voelen zich een tikje ongemakkelijk tussen de rijke, zo vanzelfsprekend welgemanierde adel.
James en Anne Trenchard en hun dochter Sophia. Ze zijn min of meer per ongeluk op het bal uitgenodigd, omdat James, een slimme zakenman en belangrijke levancier van de troepen van Wellington, veel connecties heeft binnen de adel. Nieuw geld als het ware, waar door de adel met een mengeling van fascinatie en dédain op werd neergekeken.
Hun dochter Sophia heeft geen tijd om zich ongemakkelijk te voelen. Zij heeft alleen maar oog voor de knappe Edmund Bellasis, de erfgenaam van de gefortuneerde hertog en hertogin van Richmond. En hij voor haar. Ze dansen, ze praten, ze kunnen, tot afgrijzen van Anne Trenchard, nauwelijks van elkaar afblijven.
Maar dan komt er een ordonnans aangalopperen met slecht nieuws: Napoleon rukt op en moet bij Quatre Bras gestopt worden. Met hun gala-uniformen nog aan springen de meeste mannen in het gezelschap te paard en trekken ten strijde.
Dit is het begin van een spannende intrige. Het verhaal springt 25 jaar vooruit in de tijd. Naar de luxe, op dat moment nagelnieuwe wijk Belgravia waar de rijken wonen. Adel en nouveau riche. Nu, 25 jaar later, blijkt dat alles tijdens het bal anders was dan het leek. Met verregaande gevolgen, want Edmund is gesneuveld en Sophia blijkt zwanger. Een schande en een geheim en tegelijkertijd het moment waarop de roman vleugels krijgt. Want het perspectief verschuift van Sophia en haar familie naar de nakomeling van de hooggeboren Edmund die onder relatief eenvoudige vleugels opgroeit.
Daarmee is Belgravia vintage Fellowes. Het motief van de standsverschillen kwam al naar voren in zijn eerste roman Snobs, uit 2004 en ook in de door hem geschreven Downton Abbey spelen upstairs en downstairs een belangrijke rol. Dit boek lees je in een adem uit.