Anne Faber en Michael P. Twee namen die helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Anne Faber was op de verkeerde tijd op de verkeerde plek en kwam Michael P tegen. Ze heeft het met de dood moeten bekopen. Over Anne Faber en over Michael P verschijnen gelijktijdig twee boeken.
Hans Faber, de oom van Anne, schreef over de vermissing van zijn nichtje, over de zoektocht, over hoe de vermissing van de jonge vrouw het hele land twee weken lang in de graap hield. Het is een krankzinnig verhaal over de angst, onzekerheid, het verdriet en de woede die de familie moet doormaken. Ronduit schokkend is dat het bekend was dat de moordenaar een levensgevaarlijke gek was, waarvoor door gedragsdeskundigen werd gewaarschuwd. Michael P. had al zestien jaar gezeten voor de brute verkrachting van twee minderjarige meisjes in Nijkerk.
Niettemin liep hij vrij rond.
Het tweede boek, Hoe kon dit gebeuren, gaat meer in op Michael P. Het is geschreven door Yelle Tielman, verslaggever bij het AD. Hij beschrijft de jeugdjaren van Michael P en de tijd die hij doorbracht in de kliniek na de verkrachting van de minderjarige meisjes. Het is gebaseerd op gesprekken met vrienden, kennissen en op juridische documenten.
In het boek van Tieleman staan veel details. In het AD staat vandaag een voorpublicatie uit zijn boek, gebaseerd op gesprekken met jeugdvrienden die hem omschrijven als toen al ‘knettergek’. Fascinerend leesvoer.