Vertroostingen van Dirk de Wachter gaat over de dokter die zelf in het ziekbed belandt. Overpeinzing van een wijze én een gewone man. Mooi!
Als dokter ben je opgeleid om mensen in moeilijke situaties bij te staan, ze te gidsen en een helpende hand te bieden. Maar wat doen we wanneer het noodlot bij ons zelf toeslaat? Hoe vind je troost in moeilijke situaties? En waar kunnen we terecht? Bij psychiater en zelfbenoemd ‘verdrietdokter’ Dirk De Wachter is uitgezaaide kanker ontdekt, de prognose is onduidelijk.
Dit is triest, maar ook interessant. Want Dirk de Wachter baarde een paar jaar geleden voor het eerste enig opzien met zijn stelling dat de mensheid (en de mensen) het verdriet moeten omarmen. Waar de neiging bij veel mensen is om van verdriet weg te lopen of weg te kijken, ging dit geluid enigszins tegen de tijdsgeest in.
In Vertroostingen van Dirk de Wachter lees je hoe de man die stelde dat de mensheid het ongeluk moet omarmen dit slopende proces ondergaat. Het doet qua invalshoek denken aan De dokter als patiënt van Bram Bakker en aan Echte dokters huilen ook van Warner Prevoo, een kankerspecialist die zelf kanker krijgt. Het hoeft waarschijnlijk weinig betoog dat de ziekte van beide mannen hun kijk op patiënten en dokters drastisch verandert. Zij maken mee wat hun patiënten meemaakten. De eenzaamheid, de enorme angst, de onzekerheid en de vervreemdende ervaring door collega’s behandeld en verpleegd te worden.
Maar Vertroostingen van Dirk de Wachter vliegt het fenomeen toch net wat anders aan. Dat hadden we kunnen weten. Hij toonde zich in boeken als De kunst van het ongelukkig zijn en in Goed Leven behalve psychiater ook een filosoof. In vertroostingen gaat hij op zoek naar troost. Op individueel niveau vanzelfsprekend, maar ook op meer universeel niveau. Hij vindt die troost in kunst, in natuur, in schoonheid, in gedachten en rituelen, maar vooral: in de ander.
Er loopt momenteel een mooie reeks televisie-interviews met Dirk de Wachter, naar aanleiding van wat hem is overkomen. Regisseur Anne Christine Girardot volgt De Wachter in een reeks interviews. Hoe verhouden zijn gedachten over de grote vragen van het leven, over lijden en de dood, zich tot zijn eigen verdriet en onzekerheid? Waar vindt hij houvast en hoop in periodes met medische tegenslagen en ‘ongelukkigheid’? En: hoe heeft de ziekte zijn denken veranderd?
Vertroostingen van Dirk de Wachter ligt in het verlengde hiervan. In dit persoonlijke boek onderzoekt Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden. Een prachtig boek voor iedereen die met dergelijke vragen worstelt.
BESTEL HIER ALLES VAN DIRK DE WACHTER
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.