Het geheim van Beursplein 5 is het nieuwste boek van Volkskrant-journalist Peter de Waard. Aan hem kun je het vertellen van een goed verhaal met een gerust hart overlaten.
In het Het geheim van Beursplein 5 beschrijft De Waard de recente geschiedenis van de effectenhandel aan Beursplein 5 in Amsterdam, het symbool van onze handelsgeest en graadmeter van onze economie. Ver-van-mijn-bedshow? Niet echt: de toekomst van jouw pensioen wordt er mede bepaald. Verzekeraard beleggen er hun geld. Linksom of rechtsom raakt Beursplein 5 ons allemaal.
Peter de Waard was een poos correspondent in Engeland en over dat land publiceerde hij eerdere zeer smakelijke boeken. Over het nogal kleurrijke parlement schreef hij, samen met Patrick van IJzendoorn Order! Order!
Ronduit hilarisch is zijn droge beschrijving van Groot Brittannië. In Een eigenzinnig koninkrijk schetst hij een beeld van een land waar men links blijft rijden, alles afweegt in stones, geobsedeerd is door voetbal en cricket, en de euro niet wil. Drie termijnen van Thatcher en Labour hebben het land herschapen, maar het volk niet veranderd.
In Het geheim van Beursplein 5 blijft Peter de Waard dichter bij huis
In Het geheim van Beursplein 5 beschrijft De Waard een minstens zo merkwaardige biotoop. De Amsterdamse beurs, gehuisvest op het befaamde adres Beursplein 5, is geliefd bij Nederlanders die er geld verdienen, maar gehaat bij degenen die er hun kapitaal verliezen. En dat zijn er steeds meer. Beleggen voor dummies is niet voor niks een bestseller.
Het machtige symbool van de Nederlandse handelsgeest en graadmeter van de Nederlandse economie, is ouder dan de Dam, behoort tot het nationale erfgoed, maar leeft als nooit tevoren en staat nog elke dag in het centrum van de belangstelling. Dat komt omdat ze zich elke keer weer weet aan te passen aan de eisen van de snel veranderende tijd. En nooit waren de ontwikkelingen zo turbulent als in de afgelopen vijftig jaar, zo laat Peter de Waard zien in zijn fenomenale moderne geschiedenis van de effectenhandel in de hoofdstad.
De old boys organisatie professionaliseerde na een reeks schandalen en crises. Beleggen veranderde van de bezigheid van een kleine elite tot een heuse volkssport. Beursvloer, hoekmannen en commissionairs maakten plaats voor kantoren, schermen en apps. Er vond een wonderbaarlijke (en niet altijd onschuldige) vermenigvuldiging plaats van het aantal financiële producten. En door de mondialisering veranderde de Amsterdamse beurs van een lokale vereniging in een belangrijk multinational.
De Waard schreef het uiterst spannend en levendig op na vele interviews en uitgebreid archiefonderzoek. De kerntaak van de beurs is intussen nooit veranderd: zij is er om bedrijven te helpen investeringen te doen ter meerdere eer en glorie van de algehele welvaart. Direct of indirect – via pensioenfondsen en verzekeraars – is iedereen inmiddels van de koersontwikkelingen op de beurs afhankelijk. Te afhankelijk misschien? Hoe kwetsbaar is de moderne beurs voor nieuwe crises? Kan zij ook de komende vijftig jaar haar kerntaak vervullen?
Extra opvallend dingetje: de boeken van Peter de Waard hebben strijk en zet mooie nieuwsachtige foto’s op de cover. Gewoon jammer dat je een boek meestal op het ruggetje ziet.
BESTEL HIER ALLES VAN PETER DE WAARD
ZELF AAN DE SLAG MET BELEGGINGEN? KIJK HIER
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.