Susan Smit en Bridget Maasland slepen je door de overgang met ieder een boek waarin ze vertellen wat hen overkwam. En hoe ze doorgingen.
Susan Smit schrijft vaker over het leven en het lichaam van vrouwen. Acht jaar geleden publiceerde ze bijvoorbeeld Zwanger met lichaam en ziel, een spirituele kijk op zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Ook publiceerde ze Heks en enkele boeken over heksen. Ze beschouwt hekserij als een natuurreligie.
In De tweede helft van je leven kiest Susan Smit voor een enigszins spirituele benadering van de overgang. Ze omschrijft de overgang als een stap naar een volgend hoofdstuk. Als het hoogste goed van ouder worden eruit bestaat om je leven te leiden zoals je deed en eruit te blijven zien zoals je eruitzag, dan mis je het hele punt, meent ze.
In De tweede helft van je leven nodigt Susan je uit om de weerstand tegen ouder worden te laten varen. Laat je niet wijsmaken dat je minder waard wordt, maar neem je ware vorm aan. Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.
Bridget Maasland komt uiteindelijk met de zelfde conclusie, maar de weg ernaartoe is bij de televisiepresentator een andere. Ze stelt in Hoe word ik vijftig? droogjes vast dat ze voor televisiewerk inmiddels bejaard is. En in de natuur is haar rol ook al uitgespeeld.
Het gevolg? Slecht slapen, stramme spieren, niet vooruit te branden. Het roer moet om. Maar hoe?
In Hoe word ik vijftig? gaat presentatrice Bridget Maasland op zoek naar manieren om de beste versie van zichzelf te worden. De overgang is wellicht geen taboe meer maar er is nog heel veel onbesproken.
Ze gaat alle struikelblokken, zweterig momenten en zware fenomenen af: hormonen, fine aging, stoppen met drinken en het verwerken van oude trauma’s tot het verwijderen van haar borstimplantaten: het komt allemaal voorbij.
Goudeerlijk, met een knipoog, boordevol informatie en vrolijke anekdotes. Wordt de overgang leuker van deze boeken? Nee, maar Susan Smit en Bridget Maasland slepen je door de overgang want deze boeken troosten wel.