Na het zien van de schitterende televisieserie Patrick Melrose wordt een mens de romans die ten grondslag lagen aan de serie ter hand genomen. Vijf romans schreef Edward St Aubin over (zijn alter ego) Patrick Melrose. En wat voor romans. Ongelooflijk.
Jammer om te lezen dat schrijver Edward St Aubin zijn romanpersonage Patrick Melrose modelleerde naar zijn eigen leven. Want, man man man, Patrick Melrose heeft een kutleven. Weliswaar geboren in de Britse upperclass, maar verder is het janken met de pet op. In de eerste roman, Laat maar, word je even op het verkeerde been gezet: St Aubin beschrijft een bezoek van een aantal vrienden van zijn ouders aan het Franse landgoed waar hij als jongetje woonde. De hele tijd zit je een beetje te grinniken om de scherpe conversatie binnen de vriendenclub en de snedigheden waar ze elkaar mee om de oren slaan. Neem deze dialoog tussen Nicholas en zijn (zodra ze even alleen is driftig masturberende) vriendinnetje aan de vooravond van hun bezoek. Ze zijn nog maar amper bekomen van de soiree van de vorige dag:
,,God mag weten waarom we gisteravond zo lang zijn gebleven. Die vrouw rechts van me was echt een verschrikking. Waarschijnlijk heeft ooit, lang geleden, iemand tegen haar gezegd dat ze een mooie kin heeft, waarop ze besloot er nog eentje te nemen, en nog eentje, en nog eentje. Weet je dat ze vroeger getrouwd was met roger Watford?”
,,Wie?”
,,Die man die je vorige week (…)hebt gezien, met een gezicht als een creme brulee waar de lepel in is gezet – een en al barstjes.”
En terwijl je je zo al grinnikend door het eerste deel van de eerste roman van een cyclus van vijf werkt, krijg je toch wel een behoorlijke klap voor je kop, want deze vermakelijke types blijken regelrechte varkens, waarbij de vader van de kleine Patrick Melrose toch echt de kroon spant. Een regelrechte sadist die zijn zoon geregeld verkracht. Nadat hij voor het eerst zijn zoon heeft gepakt, lees je dit: ‘Hij was een zinnelijk man, dat leed geen twijfel en wat dit recente voorval betrof had hij niets gedaan wat in medische zin onverantwoord was, alleen beetje tussen de billen wrijven, niets wat de jongen te zijner tijd ook op kostschool zou overkomen‘. (Het verhaal gaat verder onder de video)
Moeder is allang gevlucht in een alcoholische roes. De vraag die in de laatste roman, Eindelijk, wordt opgeworpen is overigens wel in hoeverre zij de masochist was in de relatie met een sadist. Hoe het ook zij: weinig verwonderlijk dat Patrick lichtelijk verknipt uit de puberteit komt en zich, eenmaal opgegroeid, op de been probeert te houden met een exquise collectie drank en verdovende middelen. De televisieserie begint op het moment dat hij zijn dode vader bezoekt in New York. Stijf doorgesnoven, ladderzat hallucinerend.
In deze vijf romans (waarvan de vierde, Moedermelk, werd genomineerd voor de prestigieuze Man Booker Prize) volg je de pogingen van Patrick om zijn vroege jeugd te boven te komen. Nee dit is geen tot literatuur gemaakte therapie. In een ingenieus en virtuoos verteld verhaal maak je mee hoe Patrick Melrose probeert zijn demonen te bezweren. Er is wel een belangrijk verschil tussen romans en serie: de serie is snel en meeslepend. De romans bevatten schitterende overpeinzingen over familie, het gezin, opgroeien en overleven.
Fraaie bijfiguren in deze roman vormen zijn beide zoontjes – twee net als hun vader verbaal zeer begaafde wijsneuzen die staan voor een nieuwe toekomst, een toekomst waarin alles anders zou kunnen zijn. Mooie theorie die Patrick Melrose ontvouwt is dat iedere ouder het iets beter probeert te doen dan zijn vader en moeder. En het kind van die ouder probeert dat op zijn of haar beurt opnieuw, zodat er steeds iets gelukkiger kinderen opgroeien.
Eerlijk is eerlijk: een fantastische vader is Patrick Melrose allerminst, maar het blijft een makkie om het beter te doen dan zijn perverse vader. Of dat genoeg is? Lees het in de handzame uitgave die Prometheus recent uitbracht. Alle vijf Melrose-romans in één kaft.
De romans over Patrick Melrose lezen? Bestel ze vandaag via de links in dit verhaal, dan heb je het boek morgen in huis.