Nirwana van Tommy Wieringa is opnieuw een roman waarin de schrijver de actualiteit vervlecht met het verleden. Wieringa kijkt terug, maar staat met zijn laarzen in het bluswater van de huidige wereldbranden. Vintage Wieringa kortom.
De laatste jaren is de actualiteit in de boeken van Tommy Wieringa zelden ver weg. In de met de Libris Prijs bekroonde roman Dit zijn de namen verknoopt hij een verhaal over vluchtelingen in Oost Europa met de persoonlijke geschiedenis van een commissaris van politie. In Gedachten over deze tijd (non-fictie) denkt hij hardop na over de huidige staat van Moeder Aarde. In De dood van Murat Iddrisi beschrijft hij het leven (en sterven) van een immigrant.
Hij schroomt ook niet om zichzelf als het ware in de strijd te werpen. Zo bracht hij recent nog, samen met schrijversvrienden Jaap Scholten en Jelle Brandt Corstius hoogstpersoonlijk hulpgoederen voor het Oekraïense leger naar het front. “Ik heb de pacifist in mij jaren geleden al begraven”, zei Wieringa daarover tegen de NOS. “Poetin wordt niet verslagen met zang en dans.” Typisch Wieringa, die de kunst verstaat om een mening te verkondigen in zinnen die je meteen onthoudt.
Nirwana van Tommy Wieringa bepaalt het verleden het heden
Nu ligt er Nirwana van Tommy Wieringa. Vaardig voert Wieringa je door het verhaal van een grootvader en een kleinzoon, het verhaal ook van een eeuw waarin de wereldbranden legio waren en hoger oplaaiden dan ooit.
Centraal staat een grootvader met (zelfs) binnen de eigen familie mythische status. Willem Adema geldt als een visionair waterbouwkundige met een besmet verleden. Hij vecht aan Duitse zijde aan het oostfront om de olievelden van de Kaukasus te veroveren, maar halverwege de oorlog komt hij tot inkeer en sluit zich aan bij het verzet. Na de oorlog ontpopt hij zich tot een rasondernemer, een macher, die tot in Venezuela projecten uit de grond stampt.
Hugo Adema lijkt als kunstenaar op het eerste gezicht misschien een tegenpool, maar ook hij is succesvol. Alleen zit hij nu wel even in een impasse, nadat zijn grote liefde op de klippen zeilde. Een ontmoeting met niemand minder dan Tommy Wieringa zet zijn leven op scherp… Het blijkt dat Hugo en Tommy dezelfde gouvernante/pleegmoeder hadden. Ze blijkt ergens in Drenthe aan haar laatste levensdagen bezig te zijn. Tussen haar spullen vindt Hugo dagboeken van zijn grootvader. Die vondst brengt de roman in een stroomversnelling. De beschrijvingen van het front in de Kaukasus vormen de meest indrukwekkende passages in Nirvana van Tommy Wieringa.
Hugo keert terug naar het landgoed van zijn grootouders waar hij opgroeide om te werken aan iets wat de hele familie op de kop zal zetten. Nirwana verbindt de Tweede Wereldoorlog met de huidige toestand van de wereld. Kortom, wat hebben we hier? Geschiedenis, actualiteit, een goed verteld verhaal (ga daar bij Wiering maar blind vanuit), al met al bijna 500 pagina’s leesplezier en veel food for thought.
BESTEL HIER ALLES VAN TOMMY WIERINGA