Leven toevoegen aan de dagen van Sander de Hosson en Els Quaegebeur is vertelt het verhaal van binnenuit over zorg op de rand van de dood.
Lezers van Dagblad van het Noorden weten al heel lang dat Sander de Hosson een bijzondere dokter is en dat hij heel goed kan vertellen over zijn vak. Jarenlang had hij een column in de krant over zijn werk als longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Indrukwekkende verhalen vertelde hij over zorg aan mensen die vaak niet lang meer te leven hadden.
In 2020 publiceerde hij daarover al Slotcouplet. Zijn motto:Geneeskunde dat is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten. Hij laat met sprekende voorbeelden zien hoe deze eeuwenoude uitspraak nog altijd geldt, ook tijdens de coronacrisis. Hij behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levensfase is aangebroken. Met een team van zorgverleners streeft hij naar de beste kwaliteit van leven en sterven voor de patiënt. De Hosson vertelt openhartig hoe hij denkt, voelt en handelt bij vaak ingewikkelde ziektegeschiedenissen, en hoe hij worstelt met de vraag die veel artsen hebben: waar ligt de grens van de geneeskunde? Moet wel alles wat kan?
In een interview met Nursing (kijk het onderaan dit verhaal terug) vertelt bij over de dingen die hij meemaakt en die vaak ook op hem indruk maken. Hij was 32 jaar toen hij een man behandelde van dezelfde leeftijd. Die had eigenlijk maar een laatste wens. Trouwen met zijn vriendin. Hem was niet lang meer gegeven, dus De Hosson en zijn collega’s belden met de burgemeester om te vragen of dat zomaar kon in het ziekenhuis, ze regelden een trouwambtenaar en getuigen. De ceremonie was in het ziekenhuis. Diezelfde nacht overleed de patiënt. ,,Hij was tijdens de ceremonie heel benauwd maar intens gelukkig”, blikt De Hosson terug.
Leven toevoegen aan de dagen van Sander de Hosson biedt een interessant inkijkje
,,Ik hoor heel vaak: als iemand uitbehandeld is, kun je niks meer doen, maar je kunt juist nog van alles. Lijden verlichten en kwaliteit van leven verbeteren.” Daarin onderscheidt de arts meerdere dimensies: het lichamelijk lijden. de psychische pijn, maar vaak ook een zingevingscomponent. Vragen als: hoe kan ik nog kleur geven aan mijn leven? Waarom overkomt mij dit? ,,Dat weet ik natuurlijk ook niet.”
Leven toevoegen aan de dagen van Sander de Hosson en journalist en schrijver Els Quaegebeur gaat hierop in: wat kan er met je gebeuren vanaf het moment dat je het slechte nieuws krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, tot het moment van je laatste adem? Longarts Sander de Hosson vertelt openhartig hoe dit proces verloopt, en gaat in op slechtnieuwsgesprekken, palliatieve zorg, de rol van zorgmedewerkers, de betekenis van de omgeving, euthanasie en dilemma’s waar een arts en patiënt voor staan. Aansprekende en ontroerende patiëntverhalen laten de dagelijkse praktijk van deze longarts heel dichtbij komen.
Dit boek biedt een fantastisch inkijkje in de praktijk (én in het hoofd) van een bijzondere maar ook eigenlijk heel gewone zorgverlener. Geen wonderdokter, maar gewoon een hardwerkende kerel die probeert het allerbeste voor zijn patiënten te doen. Geen held die denkt dat hij iedereen kan redden, maar een vakman met een hart.
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.