Koot en Bie Encyclopedie. Typisch Koot en Bie: het rijm in de titel geeft de taalliefde van het duo weer, dat er een encyclopedie verschijnt van dit cultduo is verder natuurlijk net zo terecht als een tikje absurd. Net als het oeuvre van de Klisjeemannetjes die zich onverwoestbaar wisten te nestelen in het collectief geheugen met types als wethouder Hekking, de vieze man en de Tegenpartij (daar horen wij bij).
Met Hadimassa en het Simplistisch Verbond maakten ze naam toen de televisie nog in zwart-wit uitzond. Tegen de tijd dat ze met Keek op de Week in kleur te zien waren keken vijf jaar lang ongeveer twee miljoen mensen. De sketches zorgden voor lachbuien op de bank, de taalgrappen vonden hun weg in het dagelijks taalgebruik (jemigdepemig, die oudere jongere is een behoorlijke regelneef!) en de typetjes worden tot op de dag van vandaag nagedaan (ballen in de buik). In mei van dit jaar werden de twee nog uitgeroepen tot het beste televisieduo ooit op de Nederlandse televisie. Dat wisten we natuurlijk allang, maar het zegt wel wat.
Maar goed de doelgroep vergrijst, het geheugen gaat wat achteruit, jongeren hebben compleet andere fascinaties en Koot en Bie zelf doen het ook wat rustiger aan, dus de Koot en Bie Encyclopedie is helemaal geen gek idee. Wat weten we nou echt (nog) van Koot en Bie?
Richard Groothuizen dook in de archieven. Groothuizen is een feitenfetisjist in de goede zin van het woord. Toppop-archivaris en liefhebber van Koot en Bie. Hij keek alles terug en komt met een naslagwerk van heb ik jou daar. Met alle weetjes over de complete Koot en Bie, gelardeerd met foto’s, infographics en uitgebreide toelichtingen.
LEES MEER van Koot en Bie.
LEKKER TERUGKIJKEN? BESTEL DE DVDBOX.
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, WASMIDDEL EN LEKKERE GEURTJES EN STEUN LEESBEEST.