Kernenergie staat weer hoog op de politieke agenda. Recent gooide Klaas Dijkhoff fractieleider van de VVD de knuppel in het hoenderhok: als we de klimaatdoelstellingen willen halen, dan zullen er snel kerncentrales bij moeten. Onmiddellijk vlogen op social media de argumenten (en verwensingen en beledigingen) over en weer.
Vraag is natuurlijk: heeft Dijkhoff misschien een punt? Is kernenergie nog steeds zo gevaarlijk als ons in de jaren ’70 werd verteld? Wat is er sindsdien veranderd? En hoe zit het eigenlijk met thorium? Wij van Leesbeest zetten een paar boeken voor je op een rij waarmee je je wellicht je voordeel kunt doen (of je er nou voor of tegen bent) zodat je op social media een inhoudelijke discussie kunt voeren in plaats van elkaar voor zure zult uit te schelden.
Een boek dat een heldere inleiding geeft, heeft de vrij kernachtige titel: Energiebronnen: Kernenergie. Het is een deel uit een serie waarin de geschiedenis van de kernenergie wordt beschreven. Het boek legt uit wat kernenergie precies is en waar het vandaan komt. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen ervan? Als de traditionele energiebronnen op zijn, is kernenergie dan een goed alternatief om ons in de toekomst van stroom te blijven voorzien? Het boek is geschikt voor kids vanaf 11 jaar. Gezien het niveau waarop de discussie wordt gevoerd, misschien nog helemaal niet zo gek.
Ander verhelderend boek is Kernenergie, hoe zit dat? Aan de ene kant lijkt kernenergie het antwoord op de opwarming van de aarde. De grondstof unanium is ruimschoots voor handen. Het dringt uitstoot van nare gassen terug. Toch kampt kernenergie met slechte pers, zeker na de rampen in Tsjernobyl en Fukushima. Mensen maken zich zorgen over kernafval en om de veiligheid. Hoe terecht is dat? Dit boek gaat er op in.
Ook informatief: Kernenergie: voor of tegen? Dit boek behandelt onder meer de vraag of kernenergie werkelijk gevaarlijker is dan de energiebronnen die het uit de markt zal drukken. Dat is natuurlijk een belangrijke vraag, zeker nu ‘groene alternatieven’ als wind en zon te weinig opleveren om de klimaatdoelen te halen.
Uranium is de grondstof voor kernenergie. Maar je hebt ook thorium. Het is veiliger, schoner, maar de toepassingen zijn aanmerkelijk minder ver ontwikkeld dan die van uranium. Het zal nog wat tijd kosten om thorium op grote schaal in te zetten als energievoorziener, maar het is interessant voor de middellange termijn. Tenminste, die indruk krijg je als je de Engelstalige boeken Thorium en Superfuel leest.
Photo by Viktor Kiryanov on Unsplash