Klimaatcrisis? Waar draait het eigenlijk om in Nederland? Boze boeren rijden vandaag naar de provinciehuizen in het land. Blij nagezwaaid door sommige automobilisten of vervloekt door andere filerijders. Ons advies: blijf lekker thuis en lees je slimmer.
Maar waar gaat het nou eigenlijk om in de hele klimaatdiscussie in Nederland? Wat zijn de oorzaken en waar liggen mogelijke oplossingen? Zijn oplossingen voor de klimaatcrisis eigenlijk wel voorhanden? Wij hebben een aantal boeken over klimaat en milieu voor je verzameld. Lees je in, denk mee, doe er je voordeel mee.
Staan we eigenlijk machteloos tegenover de opwarming van de aarde? Is het niet beter om te proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de gevolgen, in plaats van miljarden te investeren in het voorkomen van de opwarming van de aarde? Jelmer Mommers vindt van niet. Hij bespeurt een kentering in ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’
Greta Thunberg is niet meer weg te denken uit de klimaatdiscussie. Ze is pas zestien, maar heeft een enorme impact. Veel mensen zijn onder de indruk van haar gedrevenheid, anderen maken haar belachelijk. Helemaal geen gek idee om haar ideën eens rustig op je in te laten werken via haar boek ‘No one is too small to make a difference’. Ze is in ieder geval het levende bewijs van deze stelling…
In de bijbel wordt de mens gezien als de rentmeester van de schepping. Theologie is dus helemaal geen gekke invalshoek om over het klimaat en het milieu na te denken. In het boek ‘Groene theologie’ neemt theologe Trees van Montfoord je mee in een verhaal over duurzaamheid en geloof, theologie en ecologie.
Hamvraag blijft natuurlijk wel: is het klimaat wel te redden met allerlei stikstofmaatregelen en met de aanleg an onafzienbare weiden zonnepanelen en enorme windmolenparken? We hebben dit onderwerp al eens behandeld in Groene leugens, over duurzaamheid als marketingtool. Die vraag wordt ook indringend gesteld in ‘De groene illusie’. Als we de klimaatdoelstellingen in 2030 willen halen, dan hebben we niet genoeg aan groene energie, stelt auteur Maarten van Andel. Het lukt alleen als we kernenergie heroverwegen, fossiele brandstoffen slimmer gebruiken en bovendien inleveren op ons luxe leventje. Geen populair verhaal, maar persoonlijk vonden wij van Leesbeest het wel een zinnige bijdrage aan de discussie.