Dokter Bram Bakker kreeg geheimzinnige lichamelijke klachten. Hij verzeilde in het medische circuit dat hij aardig dacht te kennen, maar rolde van de ene verbazing in de andere.
‘Het begon met mijn vriendin, die ietwat ongerust opmerkte dat ik vreemd liep, tijdens het uitlaten van het hondje. De dag daarna vroegen mijn kinderen of er iets met me mis was, omdat ik zo onhandig bewoog. Het was ook mijzelf niet ontgaan, maar ik had geprobeerd mezelf gerust te stellen: je bent een topfitte hardloper, het zullen wel naweeën zijn van de griep. Ik voelde me verder ook geheel gezond’.
Zo begint De dokter als patiënt van Bram Bakker. Bakker is psychiater en schreef een aantal kritische boeken over de stand van de psychiatrie in Nederland. Van binnenuit. Goed geïnformeerd. Helder en toegankelijk geschreven.
Zoals hij schrijft, praat hij ook. In een mum van tijd ontwikkelde hij zich tot een veelgevraagd commentator op radio en televisie. Zodra er duiding nodig was over een onderwerp dat raakvlakken had met de psychatrie, belden redacties van actualiteitenrubrieken en talkshows met Bakker. Geheel onomstreden is hij niet. De ‘cowboy van de psychiatrie’ zorgde met name bij vakbroeders zo nu en dan voor opgetrokken (of gefronste) wenkbrauwen vanwege zijn openhartigheid en de onbekommerde manier waarop hij uitleg gaf over psychiatrie, soms in combinatie met voorbeelden uit de actualiteit. Voor hele volksstammen was het echter een verademing om iemand op een begrijpelijke en begripvolle manier te horen praten over problemen waarmee bijna iedereen vroeg of laat direct of indirect te maken krijgt.
Behalve dokter en mediapersoonlijkheid staat Bakker aan het hoofd van uitgeverij Water en Lucht, heeft hij een stel kinderen en loopt hij geregeld marathons. Kerngezonde, sportieve gast, kortom. Maar… van de ene dag op de andere kan hij niet meer normaal lopen. Bakker verslijt een indrukwekkende collectie artsen, verpleegkundigen en specialisten, maar niemand krijgt het lek boven.
Dat is ook de periode waarin het dokter Bram Bakker duidelijk wordt dat de problemen in de psychiatrie (die hij beschreef in boeken als Te zot voor woorden en Te gek om los te lopen) ook gelden in de rest van de gezondheidszorg. De kloof die hij ervaart tussen zichzelf en zijn behandelaar aan de andere kant van de tafel is enorm. Eind van het liedje: de reguliere medische wetenschap heeft te weinig oog voor patiënten met klachten die zich niet één-twee-drie laten verklaren. Interessant en verontrustend leesvoer.
Meer boeken van dokter Bram Bakker lezen? Klik op de links op deze site en je hebt je boeken morgen in huis.
Wist je dat je via Leesbeest allerlei leuke kortingen kunt krijgen op artikelen van bol.com? Kijk maar eens bij deze aanbiedingen.