Dius van Stefan Hertmans zal opnieuw hele volksstammen naar de boekhandel lokken. Deze schrijver slaat geen plank meer mis. Ook deze roman over een kunstenaar die verloren is in zijn tijd is een juweel.
Je moet wel een tikje romantisch ingesteld zijn om aan te bellen bij je docent en hem je onvoorwaardelijke vriendschap aan te bieden. Toch is dat precies wat Dius doet. Dat hoeft misschien geen enorme verwondering te wekken, want Dius is schilder. En dus per definitie een romanticus, want wie wordt er nou nog schilder in dit tijdsgewricht. Als je de behoefte voelt om jezelf uit te drukken dan zijn er toch wel eigentijdsere middelen dan het schildersdoek, zou je zeggen. Ga op je kop staan en slaak ongearticuleerde kreten op duffe beats. Stort je op spoken word! Koop een didgeredoo!
Hoe dan ook, Dius schildert. En hij verlangt naar een andere tijd. Een tijd waarin het in de kunst nog draaide om schoonheid. In zijn leermeester vindt hij een vriend en geestverwant.
Dius van Stefan Hertmans vertelt in deze roman het onweerstaanbare levensverhaal van een onmodieuze kunstenaarsziel, in de grote traditie van de oude schildersbiografieën. En dat doet hij echt magistraal. Lees nou alleen even dit over het begin van het leven van Dius:
‘Egidius De Blaeser, door ons allen Dius Prati genoemd, was de vrucht van een overspelige romance van zijn voortvarende moeder met een Siciliaanse minnaar. De man was in het provinciale Heist-aan-Zee beland als uitbater van een ijssalon, waar hij boven het stracciatella-ijs, de gelato al limone en de sorbetto al cioccolato al snel elke avond de ijskleurige ogen van Dius’ toekomstige moeder had zien zweven. Of hij viel voor die ogen of voor haar likkende tongpunt, is niet bewaard voor de overlevering’.
Nadat we eerder De Opgang bespraken, is dit toch opnieuw een boek dat je verder wilt lezen?
BESTEL HIER ALLES VAN STEFAN HERTMANS
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.