De Pest schreef Albert Camus in 1947. In de roman vind je griezelig veel gelijkenissen met onze coronatijd, alleen daarom al wil je het niet meer wegleggen.
Alsof je na het lezen van deze kroniek ook weet hoe het met ons zal aflopen. Tegelijkertijd is het ook interessant om te lezen waar wij verschillen van het volk en de machthebbers in de Algerijnse stad Oran. Het verhaal is intrigerend en houdt ons een spiegel voor.
Meteen aan het begin maak je kennis met de alwetende verteller die ons wijst op de verteller, de geschiedschrijver. Tijdens het lezen weet je niet wie die verteller is. Doordat de alwetende verteller regelmatig van alles aankondigt, word je nog nieuwsgieriger hoe het verder gaat. De geschiedschrijver maakt ook gebruik van de aantekeningen van ene Tarrou, met mooie gedetailleerde beschrijvingen over gebeurtenissen en stadsgenoten. Hierdoor
krijg je steeds meer het gevoel een van hen te worden. Deze gelaagdheid maakt dat het verhaal nog meer lading krijgt.
Het draait allemaal om de arts Rieux die we volgen in zijn strijd tegen de pest. De bevlogenheid waarmee hij zijn missie begint wordt al snel vergezeld door machteloosheid: “Je krijgt genoeg van medelijden als het nutteloos is.” Mooi is de manier waarop hij enkele mannen om zich heen verzamelt die hem elk op hun eigen wijze bijstaan. Een oude collega, een pater, een bevriende ambtenaar, een journalist, een toerist en een kleine crimineel. De
karakters worden treffend beschreven en de prachtige dialogen zijn soms ontroerend: “ ’Heb je je ooit afgevraagd wie ik ben, Rieux?’ vroeg Tarrou op heel natuurlijke toon, ‘Zie je mij als een vriend?’ ‘Jazeker,’ antwoordde Rieux. ‘Maar tot nu toe hebben we voor vriendschap geen tijd gehad.’ ”
Kortom, er zijn veel redenen om dit boek te lezen. Want we hebben Camus’ metafoor voor de strijd tegen de nazi’s en de bruine pest nog niet eens genoemd. Of zijn filosofie die je in dit boek zeker terugvindt; dat ons leven absurd én de moeite waard is.
Door Dineke van der Wier
ANDERE BOEKEN DIE JE MISSCHIEN WILT LEZEN IN TIJDEN VAN CORONA: