De omwenteling van Suzanna Jansen beschrijft het verhaal van de familie van Jansen ná het Pauperparadijs. Als geen ander kan Jansen de grote geschiedenis tot leven brengen aan de hand van een ‘klein leven’.
In Het Pauperparadijs deed ze dat al meesterlijk. Toevallig eigenlijk. Na een balletopleiding belandde ze in Rusland waar ze aan de slag ging als journalist. Terug in Nederland ging ze aan de slag als verslaggeefster voor onder meer dagblad Trouw. Min of meer per ongeluk stuitte ze op Veenhuizen, het Drentse dorp waar in de 19-de eeuw Amsterdamse paupers naartoe werden gestuurd in de hoop ze in een regime van rust, reinheid, regelmaat (en arbeid) enigszins in het rechte spoor te krijgen.
Wat bleek? Haar voorvaderen hebben er ook gebivakkeerd. Het mondde uit in Het Pauperparadijs, een sterk staaltje verhalende journalistiek dat onverwacht een groot succes werd. De theatervoorstelling die er later van werd gemaakt was al net zo succesvol.
De omwenteling van Suzanna Jansen vertelt hoe het verderging na het Pauperparadijs
Nu ligt er De omwenteling van Suzanna Jansen, waarin ze vertelt hoe het met Betsy en haar dochters ging na het Pauperparadijs. In dit boek vertelt ze de geschiedenis van de huisvrouw in Nederland. Opnieuw blijft ze aanvankelijk dicht bij huis om het verhaal van de emancipatie van de Nederlandse vrouw te schetsen.
In geen enkele eeuw veranderde het leven van vrouwen zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal. Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen hoe vrouwen leefden binnen de marges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid, en hoeveel strijd het kostte zich daaraan te ontworstelen. Met het verstrijken van de tijd ontdekt Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen.
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, WASMIDDEL, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, AGENDA’S, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.