De Historische atlas van Nederland maakt op een fascinerende manier duidelijk hoe Nederland eruit ziet en hoe dat is gekomen.
De Historische atlas van Nederland gaat over de inrichting van ons land. Centraal staat de vraag waarom Nederland er zo uitziet als het er uitziet. Nederland bestaat uit een reeks door mensen gemaakte landschappen. In die cultuurlandschappen liggen honderden dorpen en steden, verbonden door rivieren, kanalen, spoorlijnen en wegen. In die dorpen en steden staan markante gebouwen, zoals kerken, stadhuizen en stations.
De Historische atlas van Nederland laat zien hoe Nederland tot stand kwam
Dit boek belicht de totstandkoming van deze landschappen, stedenbouw en architectuur in samenhang. Daarbij spelen allerlei historische gebeurtenissen natuurlijk een rol. Denk aan de behoeft om Friesland te verbinden met het Westen, waardoor de Afsluitdijk ontstond. Denk aan de Zeeuwse strijd tegen het water. Maar ook de moderne opvattingen over ‘nieuwe natuur‘ hebben hun sporen achtergelaten in de atlas. Aan de hand van historische kaarten, nieuw getekende kaarten, plattegronden, schilderijen en foto’s wordt in 35 korte hoofdstukken verteld hoe Nederland in 2000 jaar zijn huidige aanzien kreeg.
Een heerlijk boek voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in geschiedenis (en landschap). Als je door dit boek bladert, zie je als het ware Nederland onder je handen ontstaan. De Historische atlas van Nederland drukt je ook met de neus op het feit dat echt alles in Nederland is gemaakt. Ook de natuur. Een relativerende gedachte in een tijd dat het heel veel gaat over landschap en natuur. In dat opzicht is het ook leuk om het recent verschenen Natuuramnesie te lezen. Of leuk… Ook pijnlijk.
Marc Argeloo schrijft over het fenomeen ‘shifting baseline syndrome’: de kennis van de rijkdom van de natuur verdwijnt uit ons collectieve bewustzijn. Elke nieuwe generatie weet niet meer hoe anders, en vaak rijker, de natuur was ten tijde van de jeugd van hun ouders of grootouders.
Iedereen kent de dodo, maar wie weet er van de uitgestorven dunbekwulp, de Tahitistrandloper en de honderden andere (bijna) verdwenen soorten? Ook natuurbeschermers kijken zelden verder terug dan veertig jaar geleden, omdat er van voor die tijd weinig ‘officiële’ cijfers zijn. Natuurbeleid wordt gebaseerd op nulmetingen uit de jaren zeventig, en soms uit de jaren tachtig of negentig. Marc Argeloo doet al jaren onderzoek naar het shifting baseline syndrome en komt tot belangrijke en confronterende inzichten.
Hij pleit bijvoorbeeld voor een grotere rol van historisch en archeologisch onderzoek in de ecologie. Natuuramnesie biedt een onmisbare bijdrage aan de nationale en internationale natuurbescherming.
En hetzelfde geldt eigenlijk voor de Historische atlas van Nederland: je krijgt inzicht in het verleden waardoor je het heden beter begrijpt.
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.