Bloedfraude vertelt het spannende waargebeurde verhaal over wat nu al de oplichting van het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw mag heten. Hoe een ijskoude oplichtster de slimste investeerders een loer draaide.
De met een Pulitzer Prize bekroonde Wall Street Journal-journalist John Carreyrou vertelt het verhaal van Elizabeth Holmes die als 19-jarige, gesjeesde student een start-up uit de grond stampte in Silicon Valley. Ze claimde op het punt te staan een geweldige uitvinding te lanceren: een pieplein apparaatje dat aan slechts een druppeltje bloed genoeg zou hebben om een complete bloedanalyse te doen. Tot zo ver weinig nieuws onder de zon: in Silicon Valley staat elke dag wel iemand op die beweert iets unieks te hebben bedacht. Van de meesten hoor je nooit mee, anderen bedachten Facebook, Google of Uber.
Holmes was anders. Zij richtte het bedrijf Theranos op en wist miljarden uit de zakken van grote en kleine investeerders te kletsen. Had ze het alleen bij kletsen gelaten dan zou je nog kunnen zeggen dat die investeerders niet hebben opgelet, maar in Bloedfraude beschrijft Carreyrou nauwgezet hoe Holmes de boel echt misleidt door heel slim resultaten te vervalsen.
Dit boek valt eigenlijk in twee delen uiteen: in het eerste deel beschrijft Carreyrou hoe Holmes, terzijde gestaan door een griezel Ramesh Balwani, de ene na de andere investeerder binnenhaalt. Ze spant kopstukken uit de politiek voor haar karretje. Haar contacten leiden tot de Clintons en de legendarische oud ministers Henry Kissinger en Schultz spelen een bedenkelijke bijrol. Intussen heeft ze nauwelijks meer dan een lomp apparaat waar heel veel bloed in moet om slechts een rudimentaire test te kunnen leveren. Holmes en Balwani voeren een waar schrikbewind onder het personeel. De een na de ander haakt gefrustreerd of gedesillusioneerd af. Anderen worden onwaarschijnlijk bot gedumpt. Tegenspraak wordt niet geduld, kritisch meedenken is taboe.
In het tweede deel van Bloedfraude schrijft Carreyrou zichzelf in het verhaal. Hij wordt getipt over de windhandel die Holmes heeft opgezet en hij duikt erin. Wat hij uiteindelijk onthult tart de verbeelding. Goede journalistiek is vaak spannender dan de spannendste roman. Extra spannend wordt het boek hier, omdat Carreyrou stuit op heftige tegenwerking van machtige mensen. Zal hij het verhaal rondkrijgen?
Dit verhaal wordt momenteel verfilmd met Jennifer Lawrence in de hoofdrol. De vraag is of Lawrence bij het voorbereiden van haar rol erg veel baat zal hebben bij het lezen van dit doek. We leren Holmes kennen aan de hand van haar handelen, maar wie ze was, wat haar nou precies dreef, behalve de angst voor naalden en de honger naar geld, dat blijft een mysterie in dit bloedspannende boek.