De bevingen in Groningen bereiken de literatuur. Zo is de roman Schokland van Saskia Goldschmidt recent verschenen en kan de roman Liefde & Aardbevingen van Jan Mulder ieder moment van de drukpersen rollen.
De roman van Jan Mulder begint met een vent die met een kei aan een koord in een put stapt. ‘Zelfmoord doen ze bij ons achter het huis,’ schrijft Mulder. ‘Bij ons’, dat is in Groningen. En in Groningen sprongen ze toch al graag in de put, maar sinds de bevingen het gebied teisteren gaat het pas echt mis in het wingewest.
In deze roman is een andere Jan Mulder aan het woord dan de Mulder die we kennen van de praatprogramma’s en de columns. In geconcentreerd proza schrijft Mulder het verhaal over de kruidenier Wee, getrouwd met Albertine, die zorgt voor de lichamen (en misschien ook wel voor de zielen) van de lieden die in de put zijn gesprongen of op een andere manier de problemen zijn ontvlucht. Aan de onuitputtelijk lijkende vriendelijkheid van deze kruidenier komt een eind als de aarde beeft. Liefde & Aardbevingen is een wonderlijke en fascinerende roman over mensen die getergd en gepijnigd worden door machten waarop ze geen enkele invloed hebben.
Concreter, alledaagser (in de goede zin van het woord) is Schokland van Saskia Goldschmidt. Bij het schrijven aan deze roman hanteerde ze een journalistieke methode: ze verhuisde naar het door aardbevingen getroffen Groningse platteland. Ze sprak de andere bewoners, hielp mee op boerderijen en verdiepte zich in de mensen van wie de identiteit nauw samenhangt met hun geboortegrond. In haar roman beschrijft ze wat er gebeurt als die wereld langzaam maar zeker kapot gaat door de bevingen.
Eerder bespraken we op Leesbeest trouwens als Gasland. Dat is een journalistiek boek van Louis Stiller over de aardbevingen in Groningen.