Wim Daniëls is naast taalvirtuoos ook gefascineerd door het verleden. Zijn verleden. Hij is een typische ‘boomer’ – na de oorlog geboren, in de jaren zestig opgeleid en nu de jongste niet meer, tijd om terug te kijken.
Hij deed dat in boeken over bijvoorbeeld de Mulo, over ‘Het dorp’, zoals bezongen door Wim Sonneveld en over de lagere school. Zeer recent verscheen roman Quarantaine, een roman die hij in enkele weken schreef en die draait om de coronacrisis. Niet het laatste boek dat over deze wonderlijke tijd is verschenen, maar wel het eerst.
In zijn allernieuwste boek, De zomer van 1945, grijpt hij weer terug op een vrij ver verleden. In de zomer van 1945 gaat hij terug naar de periode meteen na de bevrijding. Een schitterende zomer waarin de vrijheid uitbundig werd gevierd, maar waar veel mensen ook in diep verdriet waren gedompeld. Families misten vaders, huizen waren kapot en er was een onwaarschijnlijke berg werk aan de winkel, want het land moest opnieuws worden opgebouwd.
Aan de hand van dagboeken, brieven, rechtbankverslagen en krantenberichten reconstrueert Wim Daniëls deze bizarre en unieke periode in de Nederlandse geschiedenis.
Vorig jaar maakte de NPO een mooie serie podcasts over de zomer van 1945.
BESTEL HIER BOEKEN VAN WIM DANIËLS.
BESTEL HIER JE ANDERE BOEKEN (EN KATTENBROKKEN, OORDOPPEN EN AANVERWANTE ARTIKELEN).