De jury van de Libris Geschiedenis Prijs 2018 krijgt het moeilijk. Op de shortlist die juist bekend is gemaakt, prijken vijf compleet verschillende boeken.
De Libris Geschiedenis Prijs is voor historische boeken die een breed publiek aanspreken. De jury (onder voorzitterschap van Jeroen Dijsselbloem) is er in geslaagd om vijf schitterende boeken te selecteren. Als je ze nog niet gelezen hebt, zijn ze eenvoudig te bestellen via de links in dit verhaal.
Thorbecke wil het van Remieg Aerts gaat over de classicus, filosoof en historicus die in de 19-de eeuw aan de basis stond van ons huidige politieke bestel. Een titaan, die drie kabinetten leidde en de huidige grondwet ontwierp. En als je nu denkt: nou Leesbeest, leuk en aardig al dat politieke geweld, maar kan het niet een tandje sjeuïger? Let op: de ene verhaallijn behelst het enorme politieke werk van Thorbecke, de andere verhaallijn gaat over zijn relatie met ‘Madonnaatje’ Adelheid Solger, een ontzettende mooie en tedere liefdesgeschiedenis. En dat allemaal in één boek!
Een andere meeslepende geschiedenis is het door de Frits van Oostrom opgeschreven levensverhaal van de ridder Jan van Bredero. In Nobel streven weet Van Oostrom tot in de meest minieme details de levensloop te achterhalen van deze ridder die geboren werd in een kasteel op Santpoort en veertig jaar roemloos sneuvelde. Tussen die twee momenten speelt zich een bizar leven af dat Van Oostrom in een detective-achtig verhaal reconstrueert.
Je zou De sigarenfabriek van Isay Rottenberg ook een historische detective kunnen noemen. Hella en Sandra Rottenberg beschrijven in dit boek hoe een oproep over geroofd joods bezit ze op het spoor zet van de sigarenfabriek die hun grootvader, Isay Rottenberg, in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden. Over die fabriek was in de familie altijd gezwegen. In de archieven stuiten de twee op een schat aan documenten aan de hand waarvan ze inzichtelijk maken hoe de nazi’s voor de oorlog hun macht uitoefenden en vergrootten.
Verhaal gaat verder onder het filmpje.
Breder, wijdser van perspectief is het boek van Piet Hagen. Koloniale oorlogen in Indonesië omvat maar liefst vijf eeuwen. Het gaat over de oorlogen die door de eeuwen heen werden gevoerd om het land door de Spanjaarden, Portugezen, Engelsen, Fransen, Japanners en natuurlijk de Nederlanders. Extra interessant is om te lezen hoe de islam een rol speelde in het verzet tegen de buitenlandse indringers. Het is een kloek historisch boek dat door de brede opzet ook een naslgawerk is geworden van de Indonesische geschiedenis.
Ook De toren van de Gouden Eeuw maakt kans op de Libris Geschiedenis Prijs. Dit is, net als het boek van Hella en Sandra Rottenberg weer zo’n boek dat het grote historische verhaal vertelt aan de hand van een relatief kleine geschiedenis. In dit boek draait het om Willem Backer, die in 1645 de burgemeester was van Amsterdam. Hij werkt vanuit een aftands stadhuis en tot overmaat van ramp is net de Nieuwe Kerk in vlammen opgegaan. hij wil een nieuwe kerk. En een toren. Niet zomaar een: een toren van zeker honderd meter hoog. Dit voornemen leidt tot een enorme strijd tussen de regenten in Amsterdam. Heerlijk boek, het leest alsof je er zelf bij bent.
Zin om historische boeken te lezen? Bestel ze via de links/banners op deze site en steun Leesbeest zonder extra kosten.
Meer historische boeken die je misschien ook interessant vindt.