Levenslessen van 100-jarigen bevat interviews met eeuwelingen. Een prachtig boek vol levenslessen en relativerende beschouwingen uit de mond van mensen die al het nodige voorbij hebben zien komen.
Het is zo langzamerhand een genre op zich aan het worden: interviews met honderdjarigen. Levenslessen van 100-jarigen door Volkskrantjournaliste Marjon Bolwijn volgt op Eeuwelingen en Nieuwe Eeuwelingen van Steffie van den Oord.
Waar Steffie van den Oord de levensgeschiedenissen ook gebruikt om de wereldgeschiedenis te illustreren, focust Marjon Bolwijn (ook) op de persoonlijke lessen zie de honderdjarigen hebben geleerd en nu doorgeven. ‘Het leven gaat niet om gelukkig of succesvol zijn, maar om verbondenheid, met de natuur en de mensen om je heen’, tekent ze op uit de mond van Fred Hisschemöller. Ook mooi, over de dilemma’s die honderdjarige Selma van de Perre had: ‘In sommige omstandigheden mag je je principes laten varen. In de oorlog vond ik in leven blijven belangrijker – om anderen te helpen overleven.’
De maatschappelijke veranderingen die honderdjarigen van vandaag hebben gezien, zijn bijna niet te bevatten. Er werd nog gestookt op kolen, kinderen in de fabriek waren gewoon, paarden trokken wagens, het leven was hard en eenvoudig voor de meesten. Er kwam een grote oorlog met onbeschrijfelijk leed en er volgde een wederopbouw die zijn weerga niet kent. En zo zagen de middelbare mannen en vrouwen van toen hoe de jaren zestig voor opnieuw een revolte zorgde. Er kwamen televisies, stofzuigers, ijskasten. Je kon op vakantie en iedereen mocht ineens over alles meepraten…
In Levenslessen van 100-jarigen vertellen de ouderen over hoe zij getuige waren van al die grote gebeurtenissen en hoe ze in hun persoonlijk leven de tegenslagen overwonnen en het geluk vierden. Dit boek biedt een relativerend tegenwicht in een tijd waar de ene crisis over de andere heen tuimelt.
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.