De jonge Mark Rutte was aanzienlijk ambitieuzer dan hij deed voorkomen toen hij als een onhandig veulen de VVD-top instruikelde. Uri Rosenthal, destijds zijn mentor, doet een boekje open in Waarnemer, adviseur, beslisser.
Uri Rosenthal leest graag een goede biografie of memoires van lieden die er toe hebben gedaan. Dat treft: aan zijn eigen memoires kun je merken dat hij goed heeft opgelet bij het lezen van de memoires die door anderen zijn geschreven. In Waarnemer, adviseur, beslisser beschrijft hij de soms bijzondere avonturen die hij beleefde in zijn lange en nogal indrukwekkende loopbaan.
Zijn familie had het zwaar gehad in de oorlog. Hij groeide op in het na-oorlogse Nederland, maakte de revolte in de jaren ’60 van nabij mee, ging aan de slag aan de universiteit, werd een deskundige op het gebied van rampenbestrijding en belandde uiteindelijk in de politiek, waar hij in 2005 Mark Rutte onder zijn vleugels nam die was verwikkeld in een strijd om het partijleiderschap. In die tijd sprak Rutte zelf wat badinerend over het premierschap (een ‘baantje’) maar vanbinnen brandde de ambitie bij de man die inmiddels een van de langst zittende Europese regeringsleiders is, analyseert Rosenthal. In de strijd met Rita Verdonk toonde hij uiteindelijk zijn politieke killerinstinct. Rosenthal werd minister in het eerste kabinet Rutte.
Fijne memoires van een man die veel heeft gezien.