Het licht in de stad is de tweede roman van Inge Schilperoort, dat volgt op het zeer succesvolle debuut Muidhond.
Welke prijzen won debutant Inge Schilperoort eigenlijk niet? Ze haalde zelfs de shotlist van de Libris Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs. Ook internationaal trok dit in zeven talen vertaalde debuut de aandacht en won de International Dublin Literary Award en de Prix Fémina étranger. De roman is in zeven verschillende talen vertaald. Als klap op de vuurpijl werd Muidhond ook nog verfilmd.
Kortom, Schilperoort denderde op zevenmijlslaarzen de Nederlandse literatuur binnen, met haar roman over Jonathan die bij gebrek aan bewijs tbs weet te ontlopen. Hij keert terug bij zijn eenzame moeder, met het vaste voornemen een ander, beter mens te worden. Met groot inlevingsvermogen en een ijzingwekkende narratieve beheersing beschrijft Inge Schilperoord hoe Jonathan zich probeert aan te passen.
Inge Schilperoort deed jarenlang onderzoek naar jihadisme
Dat het Schilperoort zo goed is gelukt om dicht bij haar personage te komen, heeft ongetwijfeld te maken met haar vak: ze werkt als psycholoog met verdachten op de Terroristen Afdeling van de gevangenis. Daarnaast deed ze jarenlang onderzoek research naar jihadisme onder Nederlandse jongeren en verdiepte ze zich in de belevingswereld van de bekeerling.
Na Muidhond bleef het zeven jaar stil. Nu komt ze met Het licht in de stad, een roman die opnieuw aansluit bij haar achtergrond. Misschien nog weel meer dan bij haar vorige roman., want in deze roman volgen we de zestienjarige Sophie die haar vader (een strafrechtadvocaat) heeft verloren. Haar vader was gespecialiseerd in de juridische hulp aan jonge moslimextremisten. Zo stond hij bijvoorbeeld Isra bij, een vrouw die zich aansloot bij IS.
Jihadisme: wat weten we er eigenlijk van?
Sophie stort zich op een werkstuk over jihadisme. Ook raakt ze bevriend met haar Afghaanse en islamitische klasgenote Zala. Betoverd door de geheimzinnige schoonheid van Zala’s geloof, doet het steeds meer pijn dat er voor haar geen God is. Sophies zoektocht naar waar ze thuishoort maakt dat ze niet alleen haar vader, maar ook zichzelf in een ander daglicht gaat zien. Met wie voelt ze zich het meest verwant? Met Zala, of toch met Isra, haar vaders ex-cliënte die zich aansloot bij IS?
Het licht in de stad geeft de lezer stof tot nadenken over een fenomeen dat ook in de Nederlandse samenleving volop aanwezig is (denk maar aan de moord op Theo van Gogh en de Hofstadgroep) maar dat voor heel veel lezers volkomen onbekend en onzichtbaar is.
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, AGENDA’S, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.